26 / 11 / 2024

İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor. Peki, intifa hakkı sahibi ölürse ne olur?




İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

Medeni Kanun gereğince; İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor. 


İntifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahiptir.


İntifa hakkı sahibi, bu yetkilerini kullanırken iyi bir yönetici gibi özen göstermek zorundadır.


İntifa hakkı süresi içinde olgunlaşan doğal ürünler, intifa hakkı sahibine aittir. Ekimi veya dikimi yapan malik veya intifa hakkı sahibi, olgunlaşan ürünleri toplayan diğer taraftan, yaptığı giderler için ürünün değerini aşmamak üzere uygun bir bedel isteyebilir.


Nitelikleri itibarıyla malın doğal verimi veya ürünü sayılmayan bütünleyici parçaları malike aittir. Peki, intifa hakkı sahibi ölürse ne olur?


İntifa hakkı sahibinin ölümü..

İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer.


Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir.


İntifa hakkı ne zaman biter?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön