28 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet sahibi kimdir?

Kuru mülkiyet sahibi kimdir?

Mülkiyet konusu, kuru mülkiyet ve intifa hakkı olarak ikiye ayrılır. Peki kuru mülkiyet sahibi kimdir? İntifa hakkı sahibiyle aralarındaki farklar nelerdir? sorularının cevapları haberimizde yer alıyor..



Kuru mülkiyet sahibi kimdir? 


İntifa hakkının söz konusu olduğu gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kulanma hakkına sahip olmayan ama tapu üzerinde mülkiyetin sahibi olarak görünen kişidir. Kuru mülkiyetin değeri ise taşınmazın değerinin 1/3'üdür. Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kiraya veremez, intifa haklı sahipliğini bir başkasına devredemez. Ancak intifa haklı sahipliğinin mevcudiyetini koruyarak taşınmazı bir başkasına satabilir. 



-Kuru mülkiyet bir diğer deyişle çıplak mülkiyet, gayrimenkulün tapusu tescil edilmiştir. Tapu üzerinde intifa hakkı da kuru mülkiyet hakkı da ayrı ayrı belirtilmiştir. Kuru mülkiyet sahibi kişiler sahip oldukları gayrimenkul üzerinde yalnız hukuki ve fiili bir işlem yapmak tasarrufuna sahiptirler.


Kuru mülkiyet sahibi ile intifa hakkı sahibi arasındaki farklar



- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini kiraya veremez ancak intifa hakkı sahibi verebilir


- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini bir başkasına satabilir ancak intifa hakkı sahibi kişi satamaz. 



- Kuru mülkiyet sahibi kişi gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemez ancak intifa hakkı sahibi kişi isterse bu hakkından feragat edebilir.


- Kuru mülkiyet sahibi kişi intifa hakkını sona erdiremez. İntifa hakkı sahibi eğer sözleşmede bir süre hükmü yoksa ömrü boyunca o hakka sahip olur. İntifa hakkı sahibi vefat ettiğinde ise kuru mülkiyet sahibi taşınmaza tamamen sahip olur.


Kuru mülkiyet ve intifa hakkı!

İntifa hakkının sona ermesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön