27 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kullanabilir mi?

Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kullanabilir mi?

Kuru mülkiyet sahibi taşınmaz üzerinde hangi tasarruflara sahiptir? Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kullanabilir mi? Taşınmazı kiraya verebilir mi? sorularının cevapları detaylı olarak haberimizin içinde yer alıyor..



Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kullanabilir mi?



Herhangi bir malın intifa hakkı ayrı kuru mülkiyeti ayrı kişilerde olabilir. Gayrimenkullerde bu durum tapu kütüğüne tescil edilir. İntifa hakkı ayni haktır ve mülkiyet hakkı gibi korunur. Dolayısıyla intifa hakkı sahibi bu gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabilir. İster kiraya verir, ister kendi kullanır, isterse boş tutar. Hatta gayrimenkule ait emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi verir emlak vergisini öder. 



Kuru mülkiyet sahibi asıl malik olmakla beraber taşınmazı (ev, bağ, bahçe, tarlayı) kullanamaz, sürüp ekemez, meyvelerini toplayamaz, kiraya veremez. Bu haklar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkı sahibine aittir. Kuru mülkiyet sahibi isterse kuru mülkiyeti başkasına satabilir. Ancak intifa hakkı mevcudiyetini korur.



Kuru Mülkiyet sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?  


Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 23.11.1988 gün ve E. 1988/1-632, K. 1988/956 sayılı kararında, intifa hakkı sahibi hayatta bulunduğu (veya intifa hakkı süresi dolmadığı) sürece kuru mülkiyet sahibinin kiracı aleyhine dava (tahliye veya kira artırımı) açamayacağı belirtiliyor.


Bundan çıkan sonuç, kuru mülkiyet sahibinin taşınmazı kiraya da veremeyeceğidir. Çünkü, kiraya verme taşınmazdan yararlanma anlamına geliyor ve yararlanma hakkı sadece intifa sahibine tanınıyor



Kuru mülkiyet tapu harcı ne kadar?

Kuru mülkiyet kiraya verilebilir mi?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön