23 / 12 / 2024

Kuru mülkiyet satışında harç oranı!

Kuru mülkiyet satışında harç oranı!

Kuru mülkiyet, bir taşınmaz üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı olmadan, o taşınmaza sahip olmaya karşılık geliyor ve bu mülkiyet şeklinin değeri bulunuyor. Peki, kuru mülkiyet satışında harç oranı ne kadardır?



Kuru mülkiyet satışında harç oranı!

Kuru mülkiyet ve intifa hakkı mülkiyet konusu dahilinde iki ayrı hak olarak karşımıza çıkıyor. Kuru mülkiyet sahibi kişi gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kullanma hakkına sahip olmuyor. 


Ancak kuru mülkiyet sahibi dilerse gayrimenkulünü intifa hakkı saklı kalmak üzere satışını gerçekleştirebiliyor. Tapu üzerindeki kuru mülkiyet hakkını başka birine devredebiliyor. 


Taşınmaza ait emlak  beyannamesini intifa hakkı sahibinin beyan etmesi gerekiyor.  Emlak vergisinin ödemesini de intifa hakkı sahibi gerçekleştiriliyor. Kuru mülkiyet sahibi taşınmazın maliki olmakla birlikte taşınmazı kiraya veremiyor, intifa sahipliğini iptal edemiyor. Peki, Kuru mülkiyet satışında harç oranı ne kadardır?


Kuru mülkiyetin taşınmaz üzerindeki satış oranı taşınmazın emlak beyannamesinde belirlenen bedeli üzerinden üçte biri olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkının taşınmazın değerine oranı da üçte iki olarak belirleniyor. 


Kuru mülkiyet satışı!

Gayrimenkulün tam maliki kuru mülkiyeti satabiliyor. Satış halinde kuru mülkiyet sahibi de satın alan kişi oluyor. Ancak intifa yani yararlanma hakkı yine sahibinde kalıyor. Bu noktada belirtilmesi gereken husus ise; intifa hakkı sahibi öldüğü takdirde söz konusu intifa hakkı ancak o zaman kuru mülkiyet sahibine geçiyor.  



Kuru mülkiyet devri nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön