04 / 11 / 2024

Kuru mülkiyet satışı nasıl yapılır?

Kuru mülkiyet satışı nasıl yapılır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında kalan mirasta hissenin kuru mülkiyet satışı nasıl yapılır olarak sorusunu cevaplandırdı. İşte Tamer Heper'in köşe yazısı;




Bir konuyu araştırırken sizin yazınızı gördüm ve aşağıdaki konuda yardımınızı rica ediyorum. Büyükannemin arsası var. Dört de çocuğu var. Arsasını "Ölene kadar onun, öldükten sonra benim" olmak üzere bana vermek istiyor. Bu, nasıl olur? • M.D. 



Okuyucumun bahsettiği "Ölene kadar benim öldükten sonra senin" sözü bir hukuki durumun halk arasındaki anlatımı. Bu, gayrimenkulün kuru mülkiyetini sana vereyim, intifa hakkı bende kalsın demek. Bir gayrimenkulün yararlanma hakkı ile mülkiyeti birbirinden ayrılabilir. Bu hukuki bir durumdur. Bir gayrimenkulün sahibi, birilerine intifa hakkını devredebilir, bu halde intifa hakkı sahibi bu gayrimenkulden yararlanır ama maliki olmaz. Veya kuru mülkiyetini devredebilir, bu durumda intifa hakkını muhafaza eden kişi ölene kadar yararlanma hakkına sahip olur ama mülkiyeti devrettiği için malik olmaktan çıkar, işte büyükanne de torununa kuru mülkiyeti devreder, intifa hakkını muhafaza ederse, bu yerden ölene kadar yararlanır. Ancak ölümü ile intifa hakkı kendiliğinden son bulur, kuru mülkiyet sahibi torun tam malik olur. Yani büyükannenin ölümünden sonra mala sahip olur. îşlem budur. ikinci bir yol daha var, büyükanne vasiyetname yapar, ölümünden sonra bu yeri torununa vasiyet eder. Ancak her iki yol da dikensiz gül bahçesi değildir. Zira dört evlattan söz ediliyor. işte bu dört evladm mahfuz hissesi dediğimiz dokunulmaz payı vardır ve bunlar yukarıdaki işlemlerle bertaraf edilmez. Bunların bertaraf edilmesinin tek yolu, bu yerin kuru mülkiyetinin büyükanneden bedeli mukabili satın alınmasıdır. Kuru mülkiyet de satın alınabilir, bu halde mahfuz hisse talep edilemez. 



Posta-Tamer Heper


Geri Dön