03 / 01 / 2025

taşınmazdan yararlanma

taşınmazdan yararlanma

Kuru mülkiyet sahibi taşınmaz üzerinde hangi tasarruflara sahiptir? Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kullanabilir mi? Taşınmazı kiraya verebilir mi? sorularının cevapları detaylı olarak haberimizin içinde yer alıyor..

Malatya Büyükşehir Belediyesi 19 gayrimenkulü satışa çıkardı!

Malatya Büyükşehir Belediyesi 14 Kasım Salı günü Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yer alan 19 taşınmazdan 16'sını "Açık Teklif Usulü", 3'ünü de "Kapalı Teklif Usulü" ile satışa çıkardı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi 22 taşınmazı sattı!

Malatya Büyükşehir Belediyesine ait Tecde ve Yeşiltepe bölgelerinde bulunan 43 arsa ile Saray Mahallesi'nde de 3 dükkan olmak üzere toplam 46 taşınmazdan 22'si satıldı.

İntifa hakkı cebri icra!

Başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı intifa hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı cebri icra ile sona erer mi? İşte intifa hakkı ve cebri icra..

İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı ölümle sona erer mi? İntifa hakkı nasıl ve ne zaman sona erer?

İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

İntifa hakkı, sahibine başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı veriyor. Peki, intifa hakkı sahibi taşınmazı ipotek edebilir mi? İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

İntifa hakkı harç bedeli ne kadar?

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin en çok hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak ifade ediliyor. Peki, intifa hakkı harç bedeli ne kadar?

Geçit hakkı dava dilekçesi örneği!

Taşınmazdan genel yola çıkmak için yeterli geçidi olmayanlar bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Geçit hakkı tesisi için bir dilekçe ile dava açılabiliyor. İşte Geçit hakkı dava dilekçesi örneği..

İntifa hakkının kurulması için gerekenler!

İntifa hakkına sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak biliniyor. Peki, intifa hakkı için neler gerekli? İşte, intifa hakkının kurulması için gerekenler!

İrtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Kira kontratının geçersiz olduğu durumlar!

Mal sahibinin taşınmazdan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olan kira kontratının geçersiz olduğu durumlar nelerdir? İşte yanıtı..

İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı tanıyor. İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı sahibi satış yapabilir mi?

İntifa hakkı, Medeni Kanun kapsamında; ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkına deniyor. Peki, intifa hakkı sahibi satış yapabilir mi?

Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmazdan elde edilen kazanç değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. Peki, değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

taşınmazdan yararlanma Haberi

taşınmazdan yararlanma

Kuru mülkiyet sahibi taşınmazı kullanabilir mi?



Herhangi bir malın intifa hakkı ayrı kuru mülkiyeti ayrı kişilerde olabilir. Gayrimenkullerde bu durum tapu kütüğüne tescil edilir. İntifa hakkı ayni haktır ve mülkiyet hakkı gibi korunur. Dolayısıyla intifa hakkı sahibi bu gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabilir. İster kiraya verir, ister kendi kullanır, isterse boş tutar. Hatta gayrimenkule ait emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi verir emlak vergisini öder. 



Kuru mülkiyet sahibi asıl malik olmakla beraber taşınmazı (ev, bağ, bahçe, tarlayı) kullanamaz, sürüp ekemez, meyvelerini toplayamaz, kiraya veremez. Bu haklar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkı sahibine aittir. Kuru mülkiyet sahibi isterse kuru mülkiyeti başkasına satabilir. Ancak intifa hakkı...