29 / 04 / 2024

İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı tanıyor. İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?



İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor.İntifa hakkına sahip olan kişinin bazı yetkileri bulunuyor.


İntifa hakkı; mirasın eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyorlar.İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıldır. 


İntifa sınırlı bir hak olup,bu hakkı elinde bulunduran fakat gayrimenkulün sahibi olmayan kişi, gayrimenkul üzerinde ipotek,satış işlemleri gibi fiili ya da hukuksal bir işlem yapamıyor.Aynı şekilde mirasçıya  intikal edilip,devredilemiyor.


Taşınmazın intifa hakkını elinde bulunduran kişi taşınmazı kiraya verip değerlendirebiliyor.Ama çıplak mülkiyet sahibi kişi, gayrimenkulü kiraya veremiyor.


İntifa hakkı kaç şekilde kurulur?


1.Kanundan doğan intifa hakkı

2.Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı

3.Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı


1.Kanuni intifa hakkı: Kanuni intifa hakları tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere, soranlara karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise herkese karşı ileri sürülebiliyor.


 Kanundan intifa hakkı 3 şekilde doğuyor;


a) Mirasta sağ kalan eşin intifa hakkı.

b) Ana babanın velayetleri altındaki küçüğün malları üzerindeki intifa hakkı.

c) Kocanın karısının malları üzerindeki intifa hakk


2.Sözleşmeden doğan intifa hakkı: Bir mülkiyette hak kazanılmasında olduğu gibi gayrimenkul sahibi ve vekili ile intifa hakkı verilecek kişinin tapu sicil müdürlüklerinde gerçekleştirmiş oldukları sözleşmedir. Bu sözleşme resmi bir senettir. Bu hak, gerçek kişilerde hayat boyu, tüzel kişilerde en çok 100 yıl sürer. 


3. Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı: Mahkeme kararına istinaden kurulacak intifa haklarında kesinleşmiş mahkeme kararı aranır.


İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön