İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar!
Kuru mülkiyet kelime anlamı olarak, emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişi olarak ifade ediliyor. Peki, intifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler?
İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar!
İntifa hakkı, kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkı olarak ifade ediliyor. Mülkiyet üzerinde intifa hakkı olan kişi hakkından vaz geçerek tesis etmiş olduğu intifa hakkından vazgeçebiliyor, kaldırabiliyor yada bu hak ölüm halinde son buluyor.
Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir gayrimenkulde mülkün öz sahibi olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkı bulunan kişi vefat ettiğinde, taşınmazın mülkiyeti hukuken kuru mülkiyet sahibine tam mülkiyet olarak kalıyor.
Kuru mülkiyet bir başka deyişle çıplak mülkiyet, söz konusu gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu ifade ediyor.
Kuru mülkiyetin değeri taşınmazın değerinin üçte biri olarak belirleniyor. Kuru mülkiyet sahini taşınmazı kiraya veremiyor ve intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemiyor. Peki, intifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler?
İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar!
- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini kiraya veremiyor ancak intifa hakkı sahibi verebiliyor,
- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini bir başkasına satabiliyor ancak intifa hakkı sahibi kişi satamıyor,
- Kuru mülkiyet sahibi kişi gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemiyor ancak intifa hakkı sahibi kişi isterse bu hakkından feragat edebiliyor.
- Kuru mülkiyet sahibi kişi intifa hakkını sona erdiremiyor. İntifa hakkı sahibi eğer sözleşmede bir süre hükmü yoksa ömrü boyunca o hakka sahip oluyor. İntifa hakkı sahibi vefat ettiğinde ise kuru mülkiyet sahibi taşınmaza tamamen sahip oluyor.
İntifa hakkı nasıl bozulur?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com