Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar!
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farkların başında kat mülkiyetinin tamamlanmış yapı veya yapılarda, kat irtifakının ise yapılmakta veya ileride yapılacak olan yapılar için verildiği geliyor...
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar!
- Kat mülkiyeti tamamlanmış yapı veya yapılarda kurulabiliyor. Kat irtifakı ise yapılmakta veya ileride yapılacak olan yapılar için geçerli oluyor.
- Kat mülkiyeti kurulmuş olan taşınmaz üzerindeki bağımsız bölümler ve eklentileri bağımsız olarak satın alınabiliyor, devredilebiliyor. Kat irtifakı hakkı ise ancak arsa payının satılmasıyla el değiştirebiliyor.
- Kat mülkiyeti kurulmuş olan bağımsız bölümler tapuda bağımsız olarak Kat Mülkiyeti Kütüğüne tescil olunmuş oluyor. Kat irtifakı ise, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün beyanlar hanesinde belirtilmek suretiyle genel hükümlere göre tescil ediliyor.
- Birlikte (elbirliği yada paylı) mülkiyete tabi bir taşınmazda, kat mülkiyetine geçilmesi yoluyla ortaklığın giderilmesi mümkün olmakla beraber kat irtifakı kurulması suretiyle ortaklığın giderilmesi istenemiyor.
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki benzerlikler!
- Kat mülkiyeti ve kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescille doğuyor.
- Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, Tapu Sicili Tüzüğüne göre tutulacak Kat Mülkiyeti Kütüğüne tescil olunuyor.
- Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının kuruluşunda bağımsız bölümlere özgülenen arsa paylarının tapu kütüğünde gösterilmesi zorunlu oluyor.
- Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının tescili için Kat Mülkiyeti Yasasının 5711 sayılı yasayla değişik 12. maddesinin a, b ve c bentlerinde yazılı belgelerin, ana taşınmazın maliki veya tüm paydaşlarınca buna ait istemle birlikte tapu idaresine verilmiş olması gerekiyor.
- Kat mülkiyetli veya kat irtifaklı taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi istenemiyor.
- Kat mülkiyetinde ve kat irtifakında önalım ( şufa ) hakkı kullanılamıyor.
- Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tüzel kişilik oluşturamıyor.
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com