28 / 04 / 2024

Kirayla yarışan site aidatlarına düzenleme geliyor! Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikler için hemen bakın!

Kirayla yarışan site aidatlarına düzenleme geliyor! Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikler için hemen bakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ile İçişleri bakanlıklarının fahiş miktarlara ulaşan site aidatlarına yönelik çalışma yaptığı bildirildi. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak değişiklikler, 1 Ekim’de TBMM gündemine gelecek.



Son dönemde artan kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken site yönetimleri de fiyat artışlarını bahane ederek, site aidatlarını astronomik rakamlara çıkardılar. Şikayetlerin artması üzerine bakanlık konuya el koyarak çalışma başlattı. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikler için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri bakanlıkları, ortak bir metin üzerinde çalışıyor.

TRT Haber'in aktardığına göre üç bakanlığın konuyla ilgili yasa hazırlığı, Meclis 1 Ekim'de açıldığında gündeme getirilecek.

AİDATA ZAM SINIRLAMASI

Dunya.com’daki habere göre yapılan taslak çalışmaya göre aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılamayacak. Mevcut uygulamada aidat artışı için oy çokluğuyla karar alınması yeterli oluyordu. Apartmanda yapılacak tadilat ve tamirat işlemleri için de 4'te 3 oy çokluğuyla karar alınabiliyor.

Yeni düzenleme ile birlikte hem aidat artışlarına sınır getirilecek hem de aidatların artırılması için nitelikli çoğunlukla karar alınması söz konusu olabilecek.

Kirayla yarışan site aidatlarına düzenleme geliyor! Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikler için hemen bakın!

ARTIK HERKES YÖNETİCİ OLAMAYACAK

Taslakta yer alan diğer bir madde ile yöneticilere bazı standartlar getirilecek. Hayata geçirilmesi planlanan bu düzenlemeye göre herkes artık site yönetemeyecek. Bu iş için sertifika almış tesis yönetim şirketleri, site yönetimlerine talip olabilecekler. Bu kapsama giren şirketlere mesleki standart getirilecek, sektörün meslek tanımı yapılarak yasal hale getirilecek. Şirket dışında sitede oturup da yöneticilik yapmak isteyenlerde ise konuyla ilgili mesleki yeterlilik aranabilecek.

AİDAT VE HARCAMALAR DENETLENECEK

Site yönetimlerinde görev alacak bu şirketlerin denetimini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapacak. Bu denetim için bağımsız denetçiler kullanılacak. Sitelerin bütçeleri, yıl içerisinde yaptıkları harcamalar ve toplanan aidatlar her yıl denetime tabi tutulacak. Mevcut yaşanan süreçte site yönetimlerinin yaptığı harcamalar, genel kurul tarafından yönetimle birlikte seçilen mali denetçiler tarafından kontrol ediliyordu. Yeni taslağa göre özellikle büyük çaplı sitelerin mali denetimleri bakanlık tarafından yapılacak.


 


 


 


Geri Dön