29 / 04 / 2024

Kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet!

Kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet!

Mülkiyet konusu kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet olarak ikiye ayrılır. Kullanım hakkı diğer deyişle intifa hakkı, sahibine bir başkasına ait gayrimenkul üzerinde yararlanma hakkı tanır..



Kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet!


Kullanım hakkı yani intifa hakkı taşınır ve taşınmaz malların, hakların ve bir mal grubunun kullanımıyla ilgili hukuki bir terim olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkı yani kullanım hakkı kullanıcısına tam yararlanma tanıyan bir hak olup; herkese karşı ileri sürülebilen şahsi irtifak haklarındandır. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebiliyor. Ancak intifa hakkı sahibinin ölümü sonrasında bu hak mirasçılara geçemiyor. İntifa hakkı sahibinin hayatı ile sınırlıdır.



Çıplak mülkiyet yani kuru mülkiyet ise intifa hakkının dışında kalan oranda mülkiyete sahip olma durumudur. Çıplak mülkiyet sahibi intifa hakkının bulunduğu gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kullanma hakkı dışında her türlü tasarrufu yapabilir. Bu tasarruflardan biri olarak istediği takdirde intifa hakkının mevcudiyeti devam ettiği şekilde gayrimenkulünü satışını gerçekleştirebilir.



Kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet iki ayrı kişide olabilir. Çıplak mülkiyet sahibi kullanım hakkı sahibi öldüğü takdirde gayrimenkulün sahibi olur. Kuru mülkiyet sahibi kişiler sahip oldukları gayrimenkul üzerinde yalnız hukuki ve fiili bir işlem yapmak tasarrufuna sahiptirler.



Kuru mülkiyet sahibi kimdir?

Kuru mülkiyet ve intifa hakkı!

İntifa hakkı nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön