27 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet kiraya verilebilir mi?

Kuru mülkiyet kiraya verilebilir mi?

Herhangi bir malın intifa hakkı ayrı kuru mülkiyet hakkı ayrı olabiliyor. Gayrimenkullerde olan bu durum tapu kütüğüne tescil edilir. Peki kuru mülkiyet kiraya verilebilir mi?



Kuru mülkiyet kiraya verilebilir mi?


İntifa hakkı sahibi ile kuru mülkiyet sahibi iki ayrı kişi olabilir. İntifa hakkı sahibi söz konusu gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki bir işlem dışında tam yararlanma ve kullanma hakkına sahiptir. Peki intifa hakkı sahibi taşınmazı bir başkasına kiraya verebilir mi? İntifa hakkı sahibi söz konusu mülkiyet üzerinde tam yararlanma ve istifade etme hakkına sahip olduğu için kiraya verebilir. İsterse mülkiyeti kendisi kullanabilir ya da boş tutabilir. 



Kuru mülkiyet sahibi, mülkiyet üzerinde yararlanma ve istifade etme hakkında sahip değildir. Tapu üzerinde kuru mülkiyetin asil maliki olan kuru mülkiyet sahibi, mülkiyetini bir başkasına satabilir. Peki kuru mülkiyet sahibi tarafından kuru mülkiyeti kiraya verilebilir mi? Kuru mülkiyet sahibi, kuru mülkiyet üzerinde fiili ve hukuki işlemler yapma haricinde bir tasarruf yapma özelliğine sahip olmadığından kuru mülkiyeti kiraya veremez. Kuru mülkiyetin intifa hakkını bir başkasına devredemez.




Kuru mülkiyet hakkı, sahip olan kimseye herhangi bir gelir ve yarar sağlamayan ve mal varlığında da bir değişiklik meydana getirmeyen haktır. Bu hakkın elde edilmesi daha çok intifa hakkının herhangi bir sebep sonucu ortadan kalkmasıyla tam mülkiyete sahip olabilmek için bir basamak teşkil ediyor. Kuru mülkiyet sahibi, intikal sahibinin ölümüyle birlikte kuru mülkiyetin tamamına sahip olur.



Kuru mülkiyet satılabilir mi?

Kuru mülkiyet ve intifa hakkı!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön