28 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet nedir?

Kuru mülkiyet nedir?

Bir taşınmaza sahipsiniz ancak kullanma ve yararlanma hakkınız bulunmuyor. İşte söz konusu hak bulunmadan, taşınmaza sahip olmak 'kuru mülkiyet' kavramını açıklıyor. Kuru mülkiyet nedir? için tıklayın...




Mülkiyet kavramı, kuru mülkiyet ve intifa hakkı olarak ikiye ayrılıyor. Bunlardan kuru mülkiyet, bir taşınmaz üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı olmadan, o taşınmaza sahip olmaya karşılık geliyor ve bu mülkiyet şeklinin değeri bulunuyor. O değer ise, taşınmazın değerinin üçte biri oranında oluyor. 


Peki çıplak mülkiyet? 

Çıplak mülkiyet aslında kuru mülkiyet teriminin eş anlamlısı olarak karşımıza çıkıyor. 


Kuru mülkiyet kiralama 

Belirttiğimiz haklar olmadan bir taşınmaza sahip olmanın karşılığı olan kuru mülkiyet sahibi söz konusu taşınmazı kiraya veremiyor. Ancak intifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebiliyor. 


Kuru mülkiyet satışı 

Bir taşınmazın tam maliki kuru mülkiyeti satabiliyor. Satış halinde kuru mülkiyet sahibi de satın alan kişi oluyor. Ancak intifa yani yararlanma hakkı yine sahibinde kalıyor. Bu noktada belirtilmesi gereken husus ise; intifa hakkı sahibi öldüğü takdirde söz konusu intifa hakkı ancak o zaman kuru mülkiyet sahibine geçiyor.  



Geri Dön