28 / 04 / 2024

Çıplak mülkiyet nedir?

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?



ÇIPLAK MÜLKİYET NE DEMEK?

İntifa hakkının tesis edilmesiyle meydana gelen çıplak mülkiyetin sahibi, ilgili taşınmazı kiralama hakkına sahip olmadığı gibi, intifa hakkını da başka bir kişiye devredemez. İntifa hakkı, üçüncü kişilere karşı yasal bir koruma sağlayan bir haktır. Bu nedenle taşınmazın satılması durumunda intifa hakkı devam eder.

ÇIPLAK MÜLKİYET NEDİR NE ANLAMA GELİR?

Kuru mülkiyet hakkı olarak da bilinen çıplak mülkiyet hakkının maddi değeri ilgili taşınmazın toplam değerinin yaklaşık üçte biri kadardır. Bu hakkın sahibi çıplak mülkiyet hakkına sahip olsa bile söz konusu malı kiraya vererek herhangi bir kazanç elde edemez. Ayrıca intifa hakkı sahibi olan kişi, bu hakkını başka birine devredemez. Ancak intifa hakkının sahibi taşınmazı başka bir kişiye satarak intifa hakkından kaynaklanan kazanç sağlanabilir.

MÜŞTEREK MÜLKİYET HAKKI NEDİR?

Müşterek mülkiyet herhangi bir taşınmaz mala birden fazla kişinin sahip olması durumunda ortaya çıkar. Bu durum genellikle miras sonucu veya diğer sebeplerle meydana gelir. Müşterek mülkiyetteki mal, sahipleri arasında bölüşülmemiş durumda bulunur. Her bir paydaş mülkün yönetim haklarına, kendi sahip olduğu pay oranında katılır.

Pay sahipleri kendi hisselerini devredebilir veya hacze konu edebilirler. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun 659. maddesi uyarınca, bir pay sahibinin payını devretme niyeti olduğunda diğer paydaşlar bu payı satın alma hakkına sahiptirler.

Çıplak mülkiyet nedir?

MÜŞTEREK MÜLKİYETİN MALİ YÖNÜ

492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 4 sayılı tarifesinin 3. pozisyonuna göre intikale tabi tutulan taşınmazlar. Genel beyan dönemlerinde beyan edilen emlak vergisi değerinin binde dokuz oranında tapu harcı olarak tahsil edilir.

MÜŞTEREK MÜLKİYETİN SATIŞI

Bir kişi sahibi olduğu payı kendi isteğiyle satabilir. Türk Medeni Kanunu'nun 732. maddesi gereği, diğer hissedarlar bu payın önalım hakkına sahiptirler.

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Bu önemli bilgi ile tapunuz tek olabilir


Geri Dön