19 / 05 / 2024

Arızi kazançların safi miktarı nasıl tespit edilir

Arızi kazançların safi miktarı nasıl tespit edilir

Arızi kazanç nedir? Arızi kazanç vergisi nedir? Arızi kazançların safi miktarı nasıl tespit edilir? İşte 193 kanun numaralı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında bulunan yasal hükümler...

Avukattan ev sahiplerine tavsiye: Kiracılarınızla bir şekilde anlaşın mahkemeler bu konuya çözüm olmaktan çok uzak!

Kiracılarını çıkarmak isteyen ev sahipleri ihtiyaç sebebiyle tahliye davasına yöneliyor. Ancak duruşma tarihleri oldukça ileri atılıyor. Avukat Nagehan Berfe Yağar, konuyla ilgili bir paylaşım yaptı. İşte o paylaşım ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Son 2 senede hisse, altın ve dolara 10 bin TL yatıranlar ne kadar kazandı? Yatırımcılar ve yatırım yapacaklar dikkat!

Milyonlarca kişi, altın, dolar ve hisse kazançlarını karşılaştırıyor. Peki son 2 senede hisse, altın ve dolara 10 bin TL yatıranlar ne kadar kazandı? İşte Borsa Filozofu'nun  sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kapalıçarşı'da gram altın 2 bin 77 TL oldu! Yatırımcılar dikkat! 4 Ocak 2024 canlı altın fiyatları

Kapalıçarşı'da gram altın bugün 2 bin 77 lira oldu. Altın fiyatları haftanın dördüncü işlem gününde yükselmeye devam ediyor. Bugün altın fiyatları ne kadar oldu? 4 Ocak 2024 altın fiyatları...

Altında son 3 ayın en yüksek seviyesi görüldü! Kapalıçarşı'da gram altın 1856 TL oldu! 20 Ekim 2023 altın fiyatları

Altın fiyatlarında yükseliş haftanın son işlem gününde de devam ediyor. Yatırımcıların güvenli liman arayışı altında yükselişi tetikliyor. Kapalıçarşı'da gram altın bugün 1856 TL oldu. İşte 20 Ekim 2023 altın fiyatları.

Trakya bölgesi yabancı yatırımcıların radarında! Çinli yatırımcılar Trakya'da fabrika arıyor!

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Trakya bölgesi yatırımcıların yeniden gözdesi haline geldi. Yabancı yatırımcılar fabrika yatırımı için Trakya bölgesinde arayışa girdi.

Altında sert düşüş! Kıyıda köşede gram altını, çeyrek altını olanlar dikkat! 30 Ağustos Çarşamba canlı altın fiyatları

Altın fiyatları 30 Ağustos Çarşamba günü yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Altın fiyatları bugün ne kadar oldu? Altın düştü mü, yükseldi mi? Elinde gram altını, çeyrek altını bile olanlar baksın! 30 Ağustos Çarşamba altın fiyatları ne kadar oldu? 

Ev sahipleri yerli kiracı arıyor! Yabancıların oturum izinleri bitince, kiralık konutta rüzgar tersine döndü! 

Antalya’da fahiş rakamlarla ev kiralayan yabancıların oturum izinleri uzatılmayınca işler değişti. 1 yıllık peşinatlı onbinlerce liralık kiralama ücretlerinde gerileme yaşanırken, konut sahipleri de artık yabancı yerine yerli kiracıya yöneliyor. 

ABD hisse senedi Nvidia'nın kazançlarıyla yükseldi

Yonga üreticisi Nvidia'nın büyük kazançları, küresel piyasaların son günlerde ABD hükümetinin temerrüde düşme olasılığına ilişkin endişelerle düşmesinin ardından ABD hisse senedi vadeli işlemlerinin Perşembe günü yükselmesine yardımcı oldu.

Altın fiyatları 21 gün sonra tam olarak kadar olacak! İslam Memiş şimdi açıkladı! Yatırımcıların koktuğu başına geldi

Altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Gram altın bugün Kapalıçarşı'da 1.500 TL seviyesine kadar yükseldi. Altının efendisi İslam Memiş'ten yeni bir altın yorumu geldi. 21 gün sonra altın fiyatları için rakam paylaştı, yatırımcıların korktuğu başına geldi...

Ünlü analist İslam Memiş: ‘Altında Kapalıçarşı, banka ve ekran üçgeni var. Vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor’

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasaları değerlendirerek altın ve dövizde 3 farklı kurun ortaya çıktığını ve vatandaşların bu duruma dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Youtube, Instagram, TikTok...  Hangisi daha fazla para kazandırıyor? İşte Influencerların kazançları...

Influencer mesleğinin yaşantımıza dahil olmasıyla birlikte kazançları da merak konusu olmaya devam ediyor. Peki influencerlar ayda kaç lira kazanıyorlar? Youtube, Instagram, TikTok... Hangi mecra daha çok kazandırıyor?

Altın fiyatlarında ‘şok düşüş! Bir yıldaki bütün kazançlarını sildi! Altın yeniden ne zaman yükselişe geçer?

ABD Merkez Bankası Fed tutanaklarından geleceğe ilişkin çıkan faiz artışlarının devam edeceği mesajı ons altın fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Fed tutanaklarının etkisiyle bin 811 dolara kadar gerileyen altın böylece bu yılki bütün kazançlarını geri almış oldu.

Gümüşte zirve rakam belli oldu! Uzman isim resmen rakam verdi! Yatırımcıların gözleri yuvalarından fırladı

Gümüş, yatırımcılarına son iki yılda gram bazında 6, ons bazında ise 2 kat kazanç sağlarken gümüşte zirve rakam belli oldu! Uzman isim resmen rakam verdi! Yatırımcıların gözleri yuvalarından fırladı. İşte o rakam...

Arızi kazançların safi miktarı nasıl tespit edilir Haberi

Arızi kazançların safi miktarı nasıl tespit edilir

Arızi kazanç nedir?

Arızi kazanç, sürekli yapılmayan veya ara sıra yapılan ticari ya da serbest meslek faaliyetlerinden doğan kazanç türü olarak tanımlanıyor. Peki arızi kazançlar nelerdir? Arızi kazanç vergisi nedir?


Gelir Vergisi Kanununda vergiye tâbi arızi kazançlar şu şekilde sıralanıyor:

1. Arızi olarak ticarî muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar. 

2. Ticarî veya ziraî bir işletmenin faaliyeti ile serbest meslek faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi, henüz başlamamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hâsılat. 

3. Gayrimenkullerin tahliyesi veya kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar ile peştemallıklar (kiracıya ait tesisat ve malların tahliye ve devri sırasında kiralayan veya yeni kiracıya devrinde doğan kazançlar dahil). 

4. Arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil...