30 / 06 / 2024

Ev sahipleri dava yolu ile kiracılarını nasıl çıkarabilirler?

Ev sahipleri dava yolu ile kiracılarını nasıl çıkarabilirler?

Kiracıların en büyük korkusu oturduğu evden çıkarılmak olurken ev sahipleri de hoşnut olmadıkları ve istemedikleri kiracıyı nasıl en kolay evden çıkarabileceklerine dair yöntemler arıyor.



Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan en büyük sorun evin tahliye edilmesi sorunudur. Buna göre, kiracılar yeni taşınacakları evin de kirası daha fazla olacağı için evden çıkmak istemiyorlar. Ev sahipleri ise kiracılarını çıkarmanın yollarını aramaktalar. Bir kiracı hangi hallerde evden çıkarılabilir?

Kiracı ile ev sahibi arasında anlaşmazlıklar her geçe gün artarak devam ediyor. Yaşanan bu sıkıntılar yüzünden açılan davalar adliyelerde büyük yoğunluklar oluşturmakta. Kiranın ödeme günü, ödemenin yapılma şekli, evin içindeki bakınlar gibi sorunlar iki taraf arasında sıklıkla anlaşmazlıkların çıkmasına neden olmakta. Son 2 yıldır da özellikle yükselen kiralar yüzünden kiracıların aynı evde kalmak istemesi ve ev sahibinin evden 'çıkın' isteğine uymaması nedeni ile oluyor.

Ev sahipleri dava yolu ile kiracılarını nasıl çıkarabilirler?

EV SAHİBİ HANGİ DAVALARI AÇABİLİR?

yenicag.com.tr'de yer alan habere göre; Hem kiracının hem ev sahibinin kendini haklı görmesi nedeni ile çıkan tartışmalar adli olaylara sebep olabiliyor. Yasalar kapsamında ise kiracıyı hızlı bir şekilde tahliye etmenin bir yolu bulunmamaktadır. Kira sözleşmesinin süresi dolsa bile tahliye sebepleri arasında bulunmuyor. Fakat, ev sahibinin de kullanabileceği yasal yollar bulunuyor.

Ev sahipleri, dava açarak kiracılarına 10+1 senenin tahliyelerini talep edebiliyor. Ya da yeni bir sözleşme ile kirayı değiştirebiiyor. Ev sahiplerinin kiracılarını çıkarmak için en çok kullandığı yöntem ise halk arasında 'Almanya'dan oğlum gelecek' yöntemi. Ev sahibi birinci dereceden bir akrabasını oturtmak için kiracısının tahliyesini isteyebilir. Fakat, bu durumda 2 sene boyunca bir yakının evinde kalması zorunluluğu aranıyor. Eğer bir yakını ev sahibinin evine taşınmaz ise ev başka birine kiraya verilemiyor ve iki sene boyunca boş tutuluyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İŞE YARAR MI?

Ev sahipleri evinde yapmak istediği tadilat nedeniyle kiracısının evi boşaltmasını isteyebilir. Ancak bunun önceden sözleşmede belirtmesi gerekiyor. Ev sahibi tahliye taahhütnamesi ile kiracısını çıkarabilir.

Öte yandan ise açılan davalarda eğer kiracı kirasını düzenli ödüyor ise, eve hasar vermemiş ise ev sahibinin işi zorlaşıyor. Ev sahibinin açabileceği davalar arasında kira tespit davası, kira uyarlama davası açabiliyor. Kiranın çevre konutlara nazaran çok düşük kalması durumda açabiliyor ancak bunun için 5 sene geçmesi gerekiyor.

Babacan Holding, yeni konut modeli ile ev sahibi yapmak için arsa payı satışı yapacak!

Konut sahibi olmak isteyenler dikkat! 500 bin liraya süper lüks ev sahibi olabilirsiniz...

TOKİ açıkladı! 4 şehirde 222 konut, 120 ay vade ve yüzde 25 peşinat ile ev sahibi olma imkanı...

Ev sahibi tarafından icraya verilen kiracı ne yapmalıdır?


 


Geri Dön