02 / 05 / 2024

arkeolojik alanda bulunan mozaikler

arkeolojik alanda bulunan mozaikler

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğaner: " Biz taşınabilir raporu verdik. Bizim için önemli olan firma değil taşınmadığı halde mozaiklerin başına gelecekler" dedi...

Bergama'da orman vasfını yitirmiş araziler kura ile dağıtıldı!

İzmir Bergama'da dağlık alanda bulunan Lütuflar, Kızılkeçili, Çamlıbel, Söğütören ve Sarıyurt Mahallelerinde 360 dekarlık arazi kura ile dağıtıldı. 

Validebağ Korusu’nun imar planları kabul edildi! 

Üsküdar’daki 354 dönümlük alanda bulunan 1.derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu için imar planları hazırlama çalışmaları tamamlandı. Meclis'te onaylanan kararla, Validebağ Korusu'nda yapı izni çıktı...

İzmir Konak açık hava müzesi açılıyor!

2 yıl su altında kalan Roma dönemine ait 1800 yıllık hamam İzmir’de inşaat çalışması sırasında bulunmuştu. Bulunan tarihi alan açık hava müzesi yapılıyor. Yapılan müzede tarihi alanda bulunan mozaiklerin üstü camla kapatılacak, izleme terasları ve yürüyüş yolları yapılacak...

Antalya Millet Bahçesi'nin yapımı durduruldu!

Antalya’da yıkılan eski stadın yerine yapımına başlanan Millet Bahçesi'nin yapımı durduruldu. Alanda bulunan palmiye ağaçları kurumaya yüz tuttu.

Pendik Millet Bahçesi'nin inşa edileceği yerde asbest olduğu iddiası!

Pendik'te millet bahçesi yapılacak olan alanda bulunan YTONG fabrikasının yıkımı sırasında asbest açığa çıktığı iddia ediliyor.

İdlib'de iki belde 'yıkılmış kent' ilan edildi!

Suriye için yapılan Astana anlaşmalarına göre "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" içinde, Soçi mutabakatına göre de silahsızlandırılmış alanda bulunan iki belde, "yıkılmış kent" olarak ilan edildi.

Denizli'de yıkım çalışmaları hızlandı!

Denizli kent merkezinde bulunan Özel İdare İşhanı'nın yıkımına başlandı. Gazi Bulvarı ile Enverpaşa Caddelerinin kesiştiği alanda bulunan binanın yıkımı depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle başlamıştı.

Adıyaman'ın altyapı sorunu çözüldü!

Adıyaman Belediyesi şehrin göbeğindeki üç mahallenin kesiştiği alanda bulunan İlyas Deresi’ndeki ıslah çalışmalarını tamamladı.

Düzce'ye yeni kent meydanı geliyor!

Düzce Belediyesi Saguç meydanındaki düzenlemelere devam edecek. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, alanda bulunan Celalettin Özdal parkının meydan ile bütünleştirileceğini belirtti.

Trabzon Karagöz Meydanı yeniden inşa edilecek!

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün gerçekleştirilen oturumunda, tarihi Karagöz Meydanının yeniden Trabzon’a kazandırılması için söz konusu alanda bulunan kamu binalarının başka bir alanda inşası amacıyla, finansman temini için Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na yetki verildi.

Çorum İskilip'te arkeolojik sit alanı ilan edildi!

İskilip Kuz Köy ve Harun Köy arası Kızlan mevkiinde bulunan tarihi alanda tamamlanan araştırmalar sonucunda; 23.000 metrekare alan Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Mirası olarak tescillendi.

Arkeolojik sit alanlarının dereceleri düşürülüyor!

Ankara’da bulunan 1. derecede arkeolojik sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine devam ediliyor. Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı.

18 proje için acele kamulaştırma kararı verildi!

Türkiye genelinde 17 alanda bulunan bazı gayrimenkullerin acele kamulaştırılmasına karar verildi. Karar bugünkü 29846 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlandı.

arkeolojik alanda bulunan mozaikler Haberi

arkeolojik alanda bulunan mozaikler

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bir perakende şirketine ait arazide arkeolojik kalıntılara rastlanmasının ardından yürütülen kurtarma kazılarında bulunan mozaiklerin taşınması yönünde tavsiye kararı veren  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğaner, "Mozaikleri kurtarmak için oradan alınmasına karar verdik. Bizim için önemli olan firma değil taşınmadığı halde mozaiklerin başına gelecekler" dedi.


Doğaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu şirket tarafından depo yapılmak istenirken bulunan alanda yürütülen kurtarma kazıları sonrasında M.S 4'üncü yüzyıla ait mozaiğe rastlandığını hatırlattı.


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kendilerinden tavsiye kararı istediğini, bunun üzerine Yrd. Doç. Emine Tok ile rapor hazırladıklarını ve mozaiklerin taşınabileceği yönünde görüş belirttiklerini ifade eden Prof. Dr. Doğaner, şu bilgileri verdi:


"Biz mozaiklerin taşınabileceği konusunda rapor verdik o kadar. Taşınmaz demedik. Çünkü Antakya...