29 / 04 / 2024

Validebağ Korusu’nun imar planları kabul edildi! 

Validebağ Korusu’nun imar planları kabul edildi! 

Üsküdar’daki 354 dönümlük alanda bulunan 1.derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu için imar planları hazırlama çalışmaları tamamlandı. Meclis'te onaylanan kararla, Validebağ Korusu'nda yapı izni çıktı...



Birinci derece doğal sit korumasında olan Üsküdar'daki Validebağ Korusu için hazırlanan imar planları İBB Meclisi'nde onaylandı. Yapı yasağı olan koruya, 100 metrekareyi geçmeyen tek katlı yapı inşa edilmesinin önünün açıldığı plan notuna karşı çıkan CHP grubu, karara katılmadı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Üsküdar’daki 354 dönümlük alanda bulunan 1.derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu için 2013'te başlayan koruma amaçlı imar planları hazırlama çalışmaları tamamlandı.

Bugüne dek defalarca koruma kurullarına gidip gelen planlar için son olarak 2018'de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, güncel kurum görüşleri alınmasını istedi.

21 kurumdan plana dair alınan görüşler doğrultusunda yapılan değişiklikler ile son hali verilen planlar, İBB Meclisi’nce 13 Şubat 2020 tarihli meclis oturumunda gündeme geldi. İmar planları CHP grubunun muhalefetiyle oy çokluğu ile onaylandı.

O MADDE ÇIKARILMADI

CHP, plan notları arasında bulunan “planlama alanının tamamında toplam 100 metrekareyi geçmeyen takılabilir-sökülebilir müştemilat türü 1 katlı yapılar yapılabilir” maddesi sebebiyle karara katılmadı.

Yapı yasağı bulunan koruda yapılaşmanın önünü açacak plan notu, CHP’nin uyarılarına rağmen plandan çıkarılmadı. Planlar onaylandıktan sonra itirazlar için askıya çıkarılacak. Askı sürecinde, yıllardır koruyu korumak için mücadele eden Validebağ Gönüllüleri de planlara itiraz etmeyi planlıyor.

HASTANE İNŞAATI ÖNERİSİ DEĞERLENDİRMEYE ALINMADI

Koruda yapılaşmanın önünü açan plan notu, imar düzenlemesinden çıkarılmadı ancak bazı kurumlardan gelen yapılaşma talepleri de onaylanmadı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün koruda Kardiyovasküler Hastalıkları Hastanesi yapılması için talep ettiği düzenleme, 1.derece doğal sit alanlarındaki kesin yapılaşma yasağı sebebiyle değerlendirilmedi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün plana, CHP’nin muhalefet etmesine sebep olan “100 metrekarelik, tek katlı yapılara” ilişkin plan notunun, “kamu kullanımına ait olmak koşulu ile 500 metrekare ve 2 katlı takılabilir -sökülebilir yapılar” şeklinde değiştirilmesi önerisi de uygun görülmedi. 


Geri Dön