02 / 05 / 2024

Bina alanı hesaplama

Bina alanı hesaplama

Tak, taban alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne kadarına yapılabileceğinin oranını gösteriyor. Peki, taks alanına dahil olmayan alanlar neler?

Bina alanı nasıl hesaplanır?

İnşaatı yapılacak bir yapının, "bina alanı" imar durum belgesinde yer alan verilerden yola çıkılarak hesaplanıyor. Hesaplamada arsa alanı ve TAKS kullanılan bina alanı nasıl hesaplanır?

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep yılın ilk 9 ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 862,8 arttı. Peki bina ve AVM otoparklarında kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı? İşte o rakamlar...

Bahçelievler'de hasar alan bina onarılıyor!

Bahçelievler'de kentsel dönüşüm çalışmaları esnasında hasar alan bina belediye ekipleri tarafından onarılıyor. 

Giresun Bulancak Belediyesi'nin binası yıkıyor!

Giresun Bulancak'a ait eski belediye binası için yıkım çalışmaları bu hafta içerisinde başlıyor. Yeni bina alanında inceleme yapan Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar yeni bina inşaatı hakkında bilgi verdi.

Çeşme'de sit alanında inşa edilen taş bina yıkıldı!

Çeşme'de deniz kenarı ve Sit Alanı'na inşa edilen taş bina yıkıldı. Bina sahibi G.S.E'ye kararı gönderen belediye ekipleri, bir ay içerisinde karara uyulmaması üzerine iş makineleri aracılığıyla binanın yıkımını tamamladı.

Çeşme'de sit alanına inşa edilen taş bina yıkıldı!

İzmir Çeşme'de deniz kenarı ve sit alanına yapılan taş bina yıkıldı.

Bağcılar'da riskli alan ilan edilen bölgedeki 73 bina yıkılıyor!

Bağcılar'da riskli alan ilan edilen bölgede yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı toplam 73 bina kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmaya başlandı...

Konya'da 24 bina daha güçlendirilecek!

Konya'da çöken bina alanında incelemelerde bulunan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca buradaki 24 binanın güçlendirme ve restorasyon çalışması gerçekleştirilecek'' dedi.

Türkiye dünyada en çok yeşil bina sertifikası alan 6'ıncı ülke!

Türkiye 150 ülkeyi kapsayan bir araştırma sonucunda, LEED yeşil bina sertifikası alan ülkeler sıralandı. Buna göre, Türkiye dünyada en çok yeşil bina sertifikası alan 6'ıncı ülke oldu.

6 katlı bina maliyeti 2019!

2019 yılında 6 katlı bir bina inşaatı için ortalama ne kadara mal olacak? İşte inşaat maliyetleri ve 6 katlı bina maliyeti hesaplama örneği..

Bina inşaat maliyeti hesaplama 2019!

2019 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri açıklandı. İşte bina inşaat maliyeti hesaplama 2019 örneği..

Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 674 bine ulaştı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca binaların enerji kullanımı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimini içeren Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 674 bine ulaştı. 

Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!

LEED Yeşil Bina programının yaratıcısı olan USGBC'nin yıllık ilk 10 listesi açıklandı. Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada yer alıyor.

Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 655 bin oldu!

Mayıs-Ekim 2017 arasında binaların enerji verimliliğini gösteren Enerji Kimlik Belgesi’ni alan bina sayısı 107 bin 95 oldu. 2011’den itibaren alınan ‘kimlik’ sayısı ise 655 bini buldu.

Bina alanı hesaplama Haberi

Bina alanı hesaplama

Taks alanına dahil olmayan alanlar!

Tak, taban alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne  kadarına yapılabileceğinin oranını gösteriyor. 


TAKS (Taban Alan Katsayısı) = 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı olarak da karşımıza çıkıyor. Bu alanın katsayı ile çarpılması sonucunda bina alanı hesap ediliyor. 


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar yer alıyor. İşte, taks alanına dahil olmayan alanlar!


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler...