01 / 05 / 2024

Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!

Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!

LEED Yeşil Bina programının yaratıcısı olan USGBC'nin yıllık ilk 10 listesi açıklandı. Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada yer alıyor.




LEED Türkiye'de binaların sürdürülebilirliği ve iklim değişikliğiyle başetme çabalarına destek veriyor. Bugün LEED Yeşil Bina programının yaratıcısı olan USGBC'nin (Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) yıllık ilk 10 listesi açıklandı. Hazırlanan bu liste, Amerika dışında Dünya'da LEED Programını kullanarak insanların yaşadığı, çalıştığı, öğrendiği ve oynadığı binaları sağlıklı, daha sürdürülebilir hale getiren ülke ve bölgeleri sıralıyor. Türkiye 2017'de 245'den fazla proje ve 6.06 milyon metrekare yapı alanıyla 8. sırada yer aldı.


USGBC ve GBCI (Dünya'da LEED Projelerini sertifikalandıran kuruluş) Başkan ve Üst-yöneticisi (CEO) Mahesh Ramanujamkonuyla ilgili olarak, "Dünya'da liderler yurttaşlarının yaşam kalitesini arttırmak ve hepimize daha sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için iklim değişikliği ile başetmeye yönelik önlemleri destekliyorlar." diyerek, "Her bir proje ile daha iyi ve sağlıklı binalar geliştirmek için bir adım daha ileriye gidiyoruz, bu çabayı destekleyen ülkeleri liderliklerinden ve çalışmalarından dolayı kutluyoruz." şeklinde konuştu.


Liste 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Dünyada toplam 6 bin 657 proje ve 158 milyon metrekare brüt yapılı alan üzerinden ülkeleri ve bölgeleri LEED sertifikalı binalar konusunda sıralıyor. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design - Enerji ve Çevresel Tasarımda liderlik) Dünya'da en yaygın kullanılan yeşil bina programı. 167'den fazla ülke ve bölgede her gün 205 bin 800 metrekareden fazla brüt yapı alanı belgelendiriliyor. LEED küreselden bölgesel ve yerele yaşam kalitesini yükselten binalar, yerleşimler ve şehirler için sağlıklı, yüksek verimli, ekonomik yapılı çevre çözümleri üretilmesini sağlıyor.


Türkiye 2015'te 9. olarak girdiği listede, 2016'da sekizinci sıraya yükselmiş, 2017'de de bu sırasını korumuştur. Türkiye'de toplamda brüt 29,36 milyon metrekare alana sahip olan 813 proje LEED programına başvurmuş, 2017 yılı sonuna kadar 245 bina 6.06 milyon metrekare kısmı belgelendirilmiştir. ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği - cedbik.org ) bina projeleri için sertifika alarak çevre ve insan sağlığına ve gelecek kuşaklara olan sorumluluklarına sahip çıkan tüm yatırımcılara içten teşekkür eder. ÇEDBİK üyesi olduğu Dünya Yeşil Binalar Konseyi'nin (WGBC) COP21 Paris toplantıları sırasında düzenlediği Dünya Bina Günü için belirlediği, Türkiye'de 5 yılda 15 milyon metrekare yeni yeşil bina hedefine, hızlı adımlarla ilerlenmekte olmasından memnuniyet duymaktadır. ÇEDBİK desteklediği ve eğitimlerini vermekte olduğu uluslarası yeşil bina programları yanısıra, Türkiye için geliştirdiği Çedbik Konut® Yeşil Bina Programıyla da yeni konut üretimi ve büyük mevcut yapı stoğuna yönelik yeşil bina programları geliştirmekte ve belge veriyor. Yüksek verimli, sağlıklı yapılı çevre programlarının yaygınlaşması için sürekli eğitimlerle sektördeki profesyonelleri ve yarının profesyonelleri olacak öğrencilerimizi eğitmeye devam ediyor.


Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!


* Brüt milyon metrekare. Aralık 2017 verilerine göre.
** ABD LEED konusunda Dünya'nın en büyük pazarıdır ancak LEED programının geliştirildiği ana ülke olarak bu listeye dahil edilmemiştir 
Türkiye yapılı çevreyi daha yeşil ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışan ve sayıları gittikçe artmakta olan ülkeler arasında ön sıralardadır. USGBC tarafından da katkı verilen pazar araştırmalarına göre1 ülkeler yeşil binalara yönelmede en önemlisinin ekonomik etmenler olduğunu belirtmişlerdir. Tükecilerden artarak gelen yeşil bina talebi pazarı trilyon dolarlık bir endüstriye dönüştürmüştür ve bu gelişime koşut olarak yeşil bina yapı malzemeleri pazarının da 2019 yılında USD 234 milyar seviyelerine ulaşması beklenmektedir.

 

Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!

Amerikan Yeşil Binalar Derneği (USGBC) uygun maliyetli enerji verimli binalar aracılığıyla sürdürülebilir ve kalkınmış bir Dünya geleceği hedefine katkı sağlamaya kararlıdır. USGBC bu misyonu için LEED yeşil bina programı, sağlam eğitim programları, yaygın şube ve destekçi ağı, yıllık GreenBuild Uluslararası Konferans ve Fuarı, Yeşil Okullar Merkezi, yeşil binaları ve yerleşimleri destekleyen teşvik politikaları ile pazarı geliştirmeye ve değiştirmeye çalışmaktadır. Daha fazla bilgi için usgbc.org sitesini ziyaret edebilir veya Twitter, Facebook and LinkedIn üzerinden yapılan çalışmaları izleyebilirsiniz.

 

Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!

 

 

Türkiye LEED Yeşil Bina Sertifikası alan ilk 10 ülke içinde 8. sırada!

 


Geri Dön