30 / 04 / 2024

Bina otoparkı

Bina otoparkı

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugün ki köşe yazısında bir okuyucusunun binanın otoparkına uygun olmayan yerleşim planı ile ilgili sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep yılın ilk 9 ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 862,8 arttı. Peki bina ve AVM otoparklarında kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı? İşte o rakamlar...

Otopark Yönetmeliği için geri sayım başladı! 

Kalabalık şehirlerin otopark sorununu çözmek için hayata geçirilen  Yeni Otopark Yönetmeliği 31 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giriyor. Yeşil Bina danışmanlığının öncü firmalarından Altensis'in Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, yeni yönetmelik hakkında değerlendirmede bulundu. 

Kartal'daki 2 bina boşaltıldı!

Kartal Uğur Mumcu Mahallesi, Düzey Sokak'ta yer alan Irmak Apartmanı’nın otoparkına ait istinat duvarının çökmesinden sonra bölgede yer alan 2 bina boşaltıldı.

Kadıköy'deki 6 katlı bina tahliye edildi!

İstanbul Kadıköy'de 6 katlı bir binanın bahçe zemininde ve otoparkında çatlaklar oluştu. Zabıta ve polis ekipleri tarafından bina tahliye edildi.

Otopark yoksa bina ruhsatı da yok!

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Otopark yapmadan bina ruhsatı verilmeyecek. Mutlaka otopark yapacak. Her otopark yerine bir tapu vereceğiz" dedi.

'Her daireye otopark' konusunda çok sıkı denetimler geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: " Bodrumda iki kat daha yapıldığında emsalden saymayacağız. Bahçe mesafelerinin içerisini otopark olarak düzenlediğinde onları emsalden saymayacağız. İki bina birleştiğinde tamamıyla altlarını otopark yaptıklarında emsalden saymayacağız. " dedi.

Kastamonu'da eski bina otoparkın üzerine yıkıldı!

Kastamonu Hepkebirler Mahallesinde Mahkemealtı Mevkisinde eski bir bina otoparkın üzerine yıkıldı. Araçta maddi hasar meydana geldi.

Çekme mesafesine otopark yapılır mı?

Çekme mesafesi, iki bina arasında olması gereken mesafeyi ifade ediyor. Çekme mesafeleri, yan, arka ve ön bahçelerde farklı oranlarda olabiliyor. Peki, çekme mesafesine otopark yapılır mı? İşte yanıtı..

Beyoğlu'nda 5 katlı bir bina çöktü!

İstanbul Tarlabaşı Kurabiye Sokak'ta bir otoparkın yanında 5 katlı bir bina çöktü. Binanın daha önce boşaltıldığı ve içerisinde kimsenin olmadığı belirtildi. İlk belirlemelere göre olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İzmir Hatay'a 440 araçlık otopark geliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay bölgesinde 440 araç kapasiteli yeni bir otopark için ay sonunda ihaleye çıkıyor. Çok fonksiyonlu bu bina, otopark özelliğinin dışında, çatısındaki seyir terası ve süs havuzu ile keyifli bir dinlenme alanı olacak.

Otopark şerhi nedir?

Ulaşım araçları için bir binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparklar, bina otoparkı oluyor. Kimi yapıların tapusunda otopark şerhi bulunabiliyor. Peki, tapuda otopark şerhi nedir?

İstanbul'da evi olanların otopark tapusu da olacak!

İstanbul’da otopark çilesinin ortadan kaldırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli bir proje başlatılıyor. Buna göre, her mahallede boş bir arsa veya bina alınacak ve katlı otopark yapılacak.

İstanbul'da her mahalleye otopark yapılacak!

İstanbul’da her mahallede boş bir arsa veya bina alınacak ve katlı otopark yapılacak. Her araç için "otopark tapusu" olacak. Bu tapuyu maliyetine alacak olanlar aracı varsa kullanacak, yoksa işletebilecek. Otoparklardaki her araç yeri 15 bin liraya satıla

Bina otoparkı Haberi

Bina otoparkı

Binamızda kapalı otoparkımız var. Ben dairemi 2010'da satın aldım ama benden bir yıl önce daire satın alan biri otoparktaki araç yerlerini keyfine göre değiştirmiş, kendisi benim yerime sahip olmuş. Bunu yeni öğrendim. Tapuya gittim yönetim planını aldım, 12. maddede, ekte otopark yerleşim planının bulunduğu, bunun yönetim planının ayrılmaz parçası olduğu yazılı. Ancak tapuda bu yerleşim planı yok ama sitenin projesini çizimleri ve ekindeki yerleşim planını dışarıdan buldum. Ben hakkımı nasıl ararım? • M.E. 




Kat mülkiyeti mevzuatına tabi binalarda yönetim planı önemlidir. Zira kanunun tarifine göre yönetim planı: "Bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir." Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için aranan şartlardan biri de tapuya yönetim planının ibrazıdır. Peki yönetim planının geçerliliği, tapuya ibrazına bağlı mıdır? 



Yukarıdaki tarif, kanuni tarif olmakla ve yönetim...