18 / 05 / 2024

binada kat çıkma

binada kat çıkma

PLANLI Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da uygulamaya girecek geçici 6. maddesi iki yıl erteleniyor. Sözkonusu madde binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları yasaklayıcı hükümler içeriyordu.

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Binalarda kat çıkma dönemi sona eriyor! 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önümüzdeki ay hayata geçirilecek olan BKS uygulaması ile binalarda kat çıkma ve kolon kesme uygulamalarının önüne geçilecek. 

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı çatı katı var. Çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.

Sitelerde ortak alan işgaline dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. İtiraz ettiğimizde yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Bursa'da 405 bin binada kaçak kat artışı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi,  İnsansız Hava Aracı (İHA) ile yaptığı aramalarda yaklaşık 405 bin binada kat artışı belirledi.

Bina bahçesinden önceki arsa sahibi yararlanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '31 bağımsız bölümü bulunan bir binada kat malikiyim. Bahçemizde bir ceviz ağacı var. Peki bu ağaç bizim binaya ait bahçedeyken bu ağaç bir başkasının olabilir mi? Bu üründen bizim binanın kat maliklerinin bir hakkı yok mu?' sorusunu yanıtladı.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda değil. Binada bulunan asansörü kullanmayanlar ödemeden muaf tutulabiliyor.

İmar barışında bodrum kat sayılır mı?

İmar barışı başvuru sürecinde, kimi binada yer alan bodrum katlar, yapının kat hesaplamasında şaşırtıcı olabiliyor. Peki, imar barışında bodrum kat sayılır mı, sayılmaz mı?

Adana'da 11 katlı binada trafo isyanı!

Adana'nın Çukurova ilçesindeki 11 katlı binada yaşayan vatandaşlar isyandalar.  Binanın ilk 5 katındakiler uyuyamıyor. 20 yıl önce binanın zemin katına yapılan trafo çalışmaya başladığı zaman ise duvarlar sallanmaya başlıyor.

İlber Ortaylı, Şemsi Ahmet Paşa Camii tartışmasına katıldı!

Mimar Sinan’ın elinden çıkma Şemsi Ahmet Paşa Camii, tartışmalarına Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı.

Şırnak’ta ev kirası fiyatları 3 katına çıktı!

Sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırıldığı Şırnak’a dönen vatandaşlar, ev kiralarının yüksek olmasından şikayetçi. 2 bin 700 binanın yıkıldığı kentte, kira fiyatları neredeyse 3 katına çıktı.

Yeni İmar Yasası'na göre bodrum ve çekme kat yapılamayacak!

1.1.2017 tarihinden sonra çıkacak olan İmar Yasası'na göre müteahhitler bodrum ve çekme kat yapamayacak. Buradan elde edilecek gelir kalemi sıfırlanacak. Sonuç olarak binada daire başı fiyat artacak.

Kat bahçesi tapusu olur mu?

Hem görkemli bir binada yaşayıp hem de doğa ile iç içe olabilme imkanı sunan kat bahçeleri, İmar Yönetmeliği ile düzenleniyor. Peki, kat bahçesi tapusu olur mu? Kat bahçesi tek bir daireye ait olabilir mi?

binada kat çıkma Haberi

binada kat çıkma

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektöründen gelen talepler üzerine imar düzenini baştan aşağı yenileyen ‘Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da uygulamaya girecek geçici 6. maddesini iki yıl ertelemeye hazırlanıyor. Değişiklikle ilgili yazının Başbakanlığa gönderildiği öğrenilirken, düzenlemeyle mülkiyetle ilgili hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. İki yıl ertelenen düzenleme binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları yasaklayıcı hükümler içeriyordu. İnşaat sektörü temsilcileri ertelemenin sektörü rahatlatacağını düşünüyor.


SEKTÖR RAHAT NEFES ALIR


Bakanlıkla sektör temsilcilerinin bir süredir devam eden görüşmeleri olumlu sonuç verdi. Buna göre söz konusu yönetmeliğin geçici 6. maddesiyle ilgili sektörün çekincelerini olumlu karşılayan bakanlık, 1 Haziran 2014’te yürürlüğe girecek olan maddenin 2016 yılına ertelenmesi için Başbakanlığa yazı gönderdi. İlgili madde binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları yasaklayıcı hükümler içeriyordu. Yönetmeliğin...