02 / 05 / 2024

binanın kat irtifakının kurulması

binanın kat irtifakının kurulması

Kat irtifakı nedir? Kat irtifakı nasıl kuruluyor? Kat irtifakının kurulması için gerekli belgeler nelerdir? Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bu konu nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şekli olarak biliniyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kağıthane'deki 5 katlı binanın duvarı yıkıldı!

İstanbul'da Kağıthane ilçesinde, sabaha karşı insanların uyuduğu sırada, 5 katlı binanın kömürlük katındaki duvar yıkıldı. Duvarın yıkılmasının ardından bina boşaltıldı.

İzmir'de kontrollü yıkım esnasında bir binanın çökmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı!

İzmir Karşıyaka'da deprem esnasında ağır hasar gören 8 katı binanın kontrollü yıkımı sırasında yanındaki binanın üzerine çökmesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Karşıyaka Belediyesi tarafından soruşturma başlatıldı.

Beyoğlu'nda bir binanın çatı katı çöktü!

Beyoğlu'nda bulunan bir binanın çatı katında çökme yaşandı. Olay sonucunda ölen ya da yaralanan olmazken,sokakta bulunan otomobilde hasar meydana geldi.

Zeytinburnu'nda binanın balkonu çöktü! 

Zeytinburnu'nda bir binanın ikinci katındaki balkonunun çökmesi sebebiyle sokaktaki bir otomobilde hasar meydana geldi.

Kat irtifakı tapusu nedir, nasıl alınır 2021?

Arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak bilinen kat irtifakı tapusu nedir, nasıl alınır 2021? İşte tüm merak edilenler...

Kat irtifakı tapusu nasıl alınır?

Kerem Nükte Gayrimenkul Müdürü Hasan Aksay, 'Kat irtifakı tapusu nasıl alınmalı?, Kat irtifakı nasıl kurulur?' sorularının cevaplarını açıkladı.

Zonguldak'ta binanın 4’üncü katına çıkan iş makinesi görenleri şaşırttı!

Zonguldak Gazipaşa Caddesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın 4’üncü katına çıkan paletli iş makinesi görenleri şaşırttı. 

Avcılar'da bir binanın beşinci katındaki balkon çöktü!

İstanbul Avcılar'da 5 katlı eski bir binanın beşinci katındaki dairesinde bulunan balkon çöktü.

Bahçelievler'de yıkım kararı olan binanın balkonu çöktü!

İstanbul Bahçelievler'de yıkım kararı olan altı katlı bir binanın ikinci katındaki balkon kısmı çöktü. Sigara içmek balkona çıkan 50-55 yaşlarındaki bir kişi aşağı düştü ve ağır yaralandı. 

Beyoğlu'nda tarihi binanın duvarı çöktü: 3 yaralı!

Beyoğlu'nda tehlikeli olduğu iddia edilen en üst katının yıkımı yapılan tarihi binanın duvarı işçilerin üstüne çöktü. Olay sonucunda yaralanan 3 kişi hastaneye götürüldü.

Kuşadası'nda metruk binanın ikinci katındaki duvarlar yıkıldı!

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan metruk bir binanın ikinci katındaki duvarları yıkıldı. Olay sonucu park halinde bulunan bir otomobil ve bir işletmenin çatısı zarar gördü.

binanın kat irtifakının kurulması Haberi

binanın kat irtifakının kurulması

Kat irtifakı nasıl kuruluyor?


Kat irtifakı; kısaca inşaat çalışmaları henüz başlamamış veya inşaat çalışmaları süren bir bina için, müteahhit ile alıcı arasında yapılan anlaşmaya deniyor.


Kat irtifakı, Türk Medeni Kanunu'nda 726. maddede şu şekilde geçmektedir;


"Bir binanın başlı başına kullanılmaya elverişli bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması, Kat Mülkiyeti Kanununa tâbidir."


Tapu dairelerinden de temin edilebilen kat irtifakında dairelerin nerede olduğu, numarası, kime ait olduğu net bir şekilde bellidir.İskan ruhsatı alınmış bina için kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş sağlanabilir. Peki Kat Mülkiyeti Kanunu'nda kat irtifakının kurulması nasıl yer alıyor;




D) Kat irtifakının kurulması:


Madde 14 – (Değişik birinci fıkra: 23/6/2009-5912/3 md.) Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış 

bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya...