12 / 05 / 2024

Bisiklet yolu tasarımı

Bisiklet yolu tasarımı

Bisiklet yolu nasıl tasarlanır? Bisiklet yolu genişliği kaç metre olmalıdır? Uluslararası standartlara göre bisiklet yolu nasıl hayata geçirilir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bisiklet yolu ölçüleri nelerdir? İşte cevaplar...

Trabzon Araklı'ya bisiklet yolu müjdesi!

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı ilk toplantısında kent genelinde yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi. Zorluoğlu kente inşa edilecek bisiklet yolu için 10 Mart'ta ihale yapılacağını dile getirdi. 

Ünye Bisiklet Yolu Projesi'nde son durum ne? 

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ünye'de başlatılan Bisiklet yolu Projesi'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 

Lüleburgaz Bisiklet Yolu için ilk adım atıldı!

Çalışmalarına devam eden Lüleburgaz Belediyesi, kentin dört bir yanını saracak bisiklet yolu için düğmeye bastı.

Murat Kurum'dan Yalova'ya millet bahçesi ve bisiklet yolu müjdesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yalova'da 20 kilometrelik bir bisiklet yolu ve Gaziosmanpaşa Mahallesi'ndeki 113 dönümlük alanda millet bahçesi yapılacağını belirtti. Kurum, 400 yataklı devlet hastanesinin de 2021'de bitirileceğini dile getirdi...

Başakşehir'e bisiklet yolu müjdesi!

İlçedeki yatırımlarına hız kesmeden devam eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Başakşehir’i Seviyorum Çünkü... Söyleyecek Sözüm var” söyleşilerinde gençlere bisiklet yolu müjdesi verdi.

Ankara Bisiklet Yolu projesi için ilk adım atıldı!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Ankaralılara  söz verdiği Bisiklet Yolu Projesi'nin inşaat çalışmaları başladı. 

Ankara'da 56 kilometrelik bir bisiklet yolu inşaatına başlandı!

Ankara Ulaşım Çalıştayı'nın açılışında konuşma yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "56 kilometrelik bir bisiklet yolu inşaatına başladık" dedi...

Batman'a 6 kilometrelik bisiklet yolu!

İçişleri Bakanlığı tarafından kanun hükmünde kararnameyle görevlendirme yapılan Batman Belediyesi, kent sakinlerinin spor yapmasına olanak sağlamak ve şehir içi ulaşımda bisiklet kullanımını teşvik etmek için 6 kilometrelik bisiklet yolu hizmete girdi.

Antalya Bisiklet Yolu projesi için çalışmalar başladı!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Lara-Konyaaltı arasında kesintisiz bisikletli ulaşımı sağlayacak olan Bisiklet Yolu Projesi için çalışmalar başladı.

Antalya bisiklet yolu yapımı ihalesi 2 Ekim’de!

Antalya’da Konyaaltı’ndan Lara’ya kesintisiz olarak bisikletle ulaşım dönemi başlıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Şehirci Bisiklet Yolları Yapım işi 2 Ekim’de gerçekleştirecek.

Belediyelere bisiklet yolu ve gürültü bariyeri desteği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile belediyelere 3 bin kilometrelik bisiklet yolu ile 60 bin kilometrelik "gürültü bariyeri" desteği sağlanacak. 

Bisiklet yolu yapanlara 7,5 milyon lira destek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk ,toplam 7,5 milyon liralık destekle 91 kilometrelik bisiklet yolu yapılacağını söyledi...

Alanya bisiklet yolu açılıyor!

Alanya’nın ilk prestij caddesindeki bisiklet yolu, dünya çapında büyük başarılara imza atan ünlü Türk motosikletçiler Toprak Razgatlıoğlu ve Kenan Sofuoğlu’nun da katılımıyla açılıyor.

Bisiklet yolu tasarımı Haberi

Bisiklet yolu tasarımı

Bisiklet yolu ölçülerinde genişlik ne kadar olmalıdır? 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bisiklet Yolu Kılavuzu'ndaki "Bisiklet Yolu Projeleri Yapım, Kullanım ve İşletim Aşamalarında Dikkat Eğilmesi Gereken Teknik Özellikler" şöyle;


"Bisiklet yollarının planlanması ile karayollarının planlanması arasında tasarım kriterleri açısından bazı benzerlikler vardır. Bisiklet yolu planlaması yapılırken; yol genişliği, açıklıklar, proje hızı, görüş mesafesi, boyuna eğim, drenaj, işaretlemeler ve kavşaklar gibi hususlar göz önüne alınmalıdır. 

1- Bisiklet yolları bir bisikletlinin hareket edebilmesi için ihtiyaç duyduğu asgari ölçüler göz önüne alınarak, bisiklet ve araç trafiğini aksatmayacak şekilde planlanmalıdır. 

Resim 1. Mavi renk boya ile renklendirilmiş asfalt zeminli, sürüş güvenliği sağlanmış bisiklet yolu örnekleri. 



- Bisiklet yolu ölçülerinin Türk Standartları Enstitüsü tarafından bisiklet yolu ile ilgili yayımlanan standartlara uygun olmasına dikkat...