09 / 05 / 2024

BM Hasankeyf

BM Hasankeyf

Dicle Nehri‘nin Basra Körfezi ile buluştuğu bölgede oluşan geniş sazlıklarda yaşayan su bedevileri, Hasankeyf'ten Birleşmiş Milletler Çevre Programı Direktörü Achim Steiner'e mektup gönderdi.

Yeni Hasankeyf'te 700 konut ve 169 iş yeri teslim edildi!

Batman'daki Ilısu Barajı Gölü faaliyete geçtiğinde su altında kalacak Hasankeyf ilçesinde, vatandaşların, yeni yerleşim alanına taşınması sürüyor. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Evlerin yüzde 80'i taşındı, esnaf da iki gün içinde eşyalarını nakledecek" dedi...

Yeni Hasankeyf'e 400 aile taşındı!

Ilısu Barajı'nın faaliyete başlaması ile Batman’ın Hasankeyf ilçesi tahliye çalışmalarında sona gelindi. Hasankeyf'e 3 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim yerinde yapılan 750 konut sakinlerini ağırlamaya başladı…

Hasankeyf Müzesi kapılarını açtı!

Batman'daki Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, kültürel varlıkları koruma kurtarma çalışmaları ile baraj gölü sahasında yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin sergilendiği Hasankeyf Müzesi hizmete açıldı.

Hasankeyf’teki son eser Er-Rızk Camisi taşınıyor!

Hasankeyf’te kültürel mirasın korunması için şu ana kadar 6 eser baraj gölü alanından kaldırıldı. Bölgede son olarak Er-Rızk Camisi taşınıyor.

Yeni Hasankeyf’te 100 aile yeni konutlara taşındı!

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, yeni yerleşim biriminde bulunan konutlardan 100’ünün dolduğunu ifade ederek, “Kış mevsimine kadar ilçe sakinlerinin tümü, yeni yerleşim biriminde olacak'' dedi.

Hasankeyf'teki Süleyman Han Cami yeniden inşa edildi! 

Sular altında kalacak olan Hasankeyf'teki Süleyman Han Cami taşındığı yeni yerinde yeniden inşa edildi. 

Hasankeyf Tüneli'nde ışık göründü!

Hasankeyf ve Gerçüş bölgelerini birbirine bağlamak için yapımına başlanan çift yönlü toplam bin 230 metre uzunluğuna sahip tünelde ışık göründü.

Hasankeyf Tüneli'nde sona gelindi!

Hasankeyf ile Gerçüş arasındaki bağlantıyı sağlamak için inşaatı devam eden 1230 metre uzunluğundaki tünelde sona yaklaşıldı.

Batman Üniversitesi Hasankeyf Uygulama Oteli tamamlanıyor!

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde düzenlenen toplantı sonrasında Vali Hulusi Şahin, yapımı bitirilen 100 yatak kapasiteli Batman Üniversitesi Hasankeyf Uygulama Oteli'ni inceledi.

Hasankeyf-2 Köprüsü gelecek ay açılacak!

Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında inşaatına başlanan Hasankeyf-2 Köprüsü'nde sona gelindi. Projenin gelecek ay hizmete açılacak.

Hasankeyf 2 Köprüsü'nün inşaatında sona gelindi!

Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında inşaatına başlanan Hasankeyf-2 Köprüsü gelecek ay açılacak.

Hasankeyf-2 Köprüsü'nün iki yakası birleşti!

Batman Hasankeyf'te iinşa edilen ve Türkiye'nin en uzun köprülerinden biri olacak Hasankeyf-2 Köprüsü, Eylül sonunda tek yönlü hizmete açılacak.

Yeni Hasankeyf'te yaşam başladı!

Tarihi 7 eser ile birlikte 3 kilometre mesafedeki 3 bin dekarlık alana taşınan Hasankeyf'te yaşam başladı.

BM Hasankeyf Haberi

BM Hasankeyf

Dicle Nehri‘nin Hasankeyf ve su bedevilerinin ortak bağı olduğuna dikkat çekilen mektupta Ilısu barajının bu bağı koparacağı ve birçok hayatla birlikte dünyanın önemli kültür miraslarını yok ederek büyük doğa felaketlerine neden olacağı belirtiliyor. Mektup, Ilısu baraj projesinin yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor. 


İşte o mektup:


Hasankeyf ve Mezopotamya Sazlıklarını Korumak için Dicle Bildirisi


"Bizler dünyanın en eşsiz bölgelerinden biri olan, uygarlığın beşiği kabul edilen, Mezopotamya'nın insanlarıyız.


Bizler, Türkiye'de Hasankeyf'in ve Irak'ta sazlıkların insanlarıyız. Biz Dicle Nehri sayesinde birleştik ve bütünleştik. Dicle bizim ortak kökümüz, ortak yaşam çizgimiz ve ortak geleceğimiz.


Doğa siyasi sınırları tanımaz. Dicle kadim Hasankeyf kentinin içinden geçer ve dünyanın en etkileyici sazlıklarında yeni bir su yatağı oluşturur. Bir nehir yatağının yukarısına yapacağınız her şey aşağıyı da etkiler. Baharda Mezopotamya sazlıklarını besleyen...