26 / 07 / 2024

çanakkale şehitliği restorasyon

çanakkale şehitliği restorasyon

Çanakkale ’de şehitliklere yapılan restorasyon çalışmaları tartışma başlattı. Tarihî ve doğal yapıya yeteri kadar özen gösterilmediğini söyleyen uzmanlar, bölgenin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini söylüyor.

Meteorolojiden'den flaş uyarı! Hemen bakın, son dakika! Bayramda hava böyle olacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale illeri için şiddetli yağış uyarısı yayınladı. Bayram'da bütün bölgelerde hava böyle olacak. İşte ayrıntılar...

TOKİ'den Çanakkalelilere büyük müjde! 104 yeni konut için beklenen gün geldi! Kaçırmayın!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Çanakkale projesi için düğmeye bastı. Projede toplam 104 konut yer alacak.

Ata GYO Çanakkale projesi için Ru İnşaat'la 1.7 milyon TL'lik sözleşme imzalayacak!

Ata GYO, Çanakkale ili, Merkez ilçesi, Kemalpaşa Mahallesi 175 ada 3 parselde yer alan gayrimenkulün zemin iyileştirme ve kaba inşaat işlerinin toplam 1 milyon 750 bin lira+KDV bedelle Ru İnşaat'a yaptırılmasına karar verdi. 

TOKİ Çanakkale projesi için geri sayım başladı! O ilçeye yüzlerce ucuz konut geliyor!

Yeni konut yatırımları için düğmeye basan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Çanakkale'de de yeni konutlar hayata geçirecek. İşte TOKİ Çanakkale projesi ile ilgili merak edilen detaylar...

TOKİ Çanakkale projesi için düğmeye bastı! Çanakkale'nin o ilçesine 509 yeni ve ucuz konut geliyor!

Yeni yatırımlar için start veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Çanakkale'de de yeni konutlar inşa edecek. İşte TOKİ Çanakkale projesi ile ilgili detaylar...

Çanakkale Karasal-Sayısal Radyo Televizyon Verici Kulesi'nde sona yaklaşıldı!

Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi'nce yapımında sona yaklaşılan Karasal- Sayısal Radyo Televizyon Verici Kulesi inşaat alanını inceledi. 

Mobilyada KDV oranı yeniden yüzde 8'e düşürüldü!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çanakkale'de iş insanları ile bir araya geldi. Bakan Albayrak mobilyada KDV oranının yüzde 8'e düşürüldüğünü açıkladı.

Ohrid Ali Paşa Camisi 14 milyon TL'ye yenilendi!

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kuzey Makedonya’nın Ohrid kentinde hayata geçirdiği restorasyon çalışmalarıyla 1573 yılında hizmete açılan tarihi Ali Paşa Camisi eski ihtişamıyla açıldı.

Hatay’da tarihi dokular eski görünümüne kavuşuyor!

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay’ın tarihi dokusunu bozmadan devam ettiği restorasyon çalışmalarıyla tarihi değerler ortaya çıkardı.

Dev yatırımlar ve projeler Çanakkale'yi zirveye taşıdı!

Çanakkale Valiliği, kentin yaşanılabilirlik çıtasını yukarılara taşıyan özelliklerini açıkladı. Valilik, bölgede TOKİ tarafından 3167 adet konut inşa edildiği açıklandı.

Çanakkale'deki depremde 192 yapı hasar gördü!

Çanakkale Valiliği, deprem sonra bölgede başlatılan ön hasar tespit çalışmaları sonucunda, 2 cami, 2 cami minaresi olmak üzere boş ve hasarlı toplam 192 konut ve yapının tespit edildiğini açıkladı.

Çanakkale'de 46 artçı deprem oldu: Çatlak binalar gidebilir!

Çanakkale Valiliği, Ayvacık'ta saat 21.23’te meydana gelen 5.0 şiddetindeki depremin ardından bölgede büyüklükleri 3,6 ile 1,0 arasında 46 adet artçı deprem meydana geldiğini bildirdi. 

Çanakkale Öğretmen Evi hizmete açıldı!

Çanakkale Valiliği tarafından hayata geçirilen Öğretmen Evi'nin inşaatı tamamlandı. Öğretmen Evi, düzenlenen törenle açıldı.

çanakkale şehitliği restorasyon Haberi

çanakkale şehitliği restorasyon


Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı yaklaşırken, bölgede hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bölgede bulunan gerçek şehitlikler düzenlenerek yanlarına simgesel anıt şehitlikler dikiliyor. Ancak tarihî yarımadadaki bu restorasyon, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tarihî ve doğal yapının korunmasına özen gösterilmediği ileri sürülüyor. Savaşın izlerini taşıyan Haintepe’deki yol genişletme çalışmaları eleştirilere somut bir örnek olarak gösteriliyor. Akbaş Şehitliği’nde yapılan mermer kaplı anıt da bölgenin betonlaştırıldığı suçlamalarına dayanak gösteriliyor. Yol yapım çalışmaları sırasında Anzak Koyu’nun olduğu bölgenin eteklerinin tıraşlandığı iddia ediliyor.


Tarihçi yazar Tuncay Yılmazer, savaş alanlarındaki değişikliklerin ve yanlış restorasyonların bölgenin orijinalliğinin bozulmasına, doğal yapının kaybolmasına yol açtığını savunuyor. 100. yıl etkinlikleri kapsamında şehitliklerin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini, her şehitliğin betonlaşmasına ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Bölgenin tahrip edilmesinin en önemli sebebini savaş alanlarının yok sayılması...