01 / 05 / 2024

Çatalhöyük kazı

Çatalhöyük kazı

Orta Anadolu'da 9 bin yıl önce yerleşim yeri olan Çatalhöyük'te 19 yıldır devam eden kazı çalışmaları, geçmişin sırlarını aralamaya devam ediyor. Çatalhöyük'te hem boyama hem de oyma işlemlerinin gerçekleştiği ilk duvar resmi bulundu.

Büyük Fav Limanı'nın temeli atıldı!

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin katıldığı törenle ülkesiyle bölgesi arasında "ekonomik köprü kuracak" Büyük Fav Limanı'nın temeli atıldı.

İnşaat kazısında temeli kayan apartmanda yıkım başladı!

Ankara'da, yanına yapılan inşaatın temel kazısı sırasında temelinde kayma yaşandığı tespit edilen 8 katlı Açelya Apartmanı ve etrafında bulunan 20 bina çökme riskine karşı tahliye edildi. Güvenlik önlemlerinin alınmasında sonra binanın yıkımına başlandı.

Balıkesir'de 250 yıllık manastır yıkıldı!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Cunda Adası'nın ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen yel değirmenleri yakınında bulunan Ai Dimitri Manastırı'nın ardından içindeki 250 yıllık şapel defineci kazıları nedeniyle yıkıldı.

İzmit'te tarihi eserlerin üzerine inşa edilen bina yıkıldı!

İzmit'te Roma döneminden kalan tarihi eserler ortaya çıkarılırken tel çit ile önlem alındı. Kazı sahasının yanında bulunan binanın tarihi yapının üzerinde inşa edildiği tespit edildi ve binanın yıkımı gerçekleşti.

Kayseri'de definecilerin tahrip ettiği kilisede yıkılma tehlikesi!

Kayseri Yeşilhisar'da bulunan Agios Eustatios Kilisesi, definecilerin birçok defa yaptığı kazı çalışmaları ile tahrip edilmişti. Yıkılma tehlikesi yaşayan kilisenin restore edilmesi talep edildi.

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

Bağcılar’daki riskli 2 bina yıkıldı!

Bağcılar’da bir temel kazısı sırasında yan parselde bulunan 2 binanın duvarları çatladı. Çökme riski bulunan 2 bina yıkıldı.

Ankara Büyük Çankaya Otel bugün icradan satılıyor!

Ankara'nın Çankaya İlçesi Kazım Özalp Mahallesi'nde bulunan Ankara Büyük Çankaya Otel bugün icradan satılıyor. Otel ve arsası için muhammen bedel 237 milyon 385 bin 862 TL olarak belirlendi.

Sütlüce'de yıkım tedirginliği!

Temmuz ayında Sütlüce’de inşaat kazımı sırasında çöken binanın hemen yanında bulunan 17 daireli binada yıkım tedirliği yaşanıyor.

Bekir Bozdağ’dan Yozgat'taki yıkım projelerine destek!

Yozgat Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın yürüttüğü yıkım projelerine destek verdiğini açıkladı. Bozdağ, çalışmalarla tarihi güzelliklerin ortaya çıkarılacağını söyledi.

Mescid-i Aksa yıkılma tehlikesi altında!

İsrail meclisindeki Arap milletvekillerinden Cemal Zahalka, Mescid-i Aksa'nın yıkılma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Zahalka, İsrail'in Harem-i Şerif altında yaptığı kazılar nedeniyle Mescid-i Aksa'nın depremde yıkılacağını ifade etti.

Erzurum Büyükşehir'den 26.8 milyon TL'ye satılık 10 arsa!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Palandöken'e bağlı Osmangazi Mahallesi ile Kazım Yurdalan Mahallesi'ndeki 10 arsayı ihale ile satıyor...

İzmir Büyükşehir Belediye Binası depreme dayanıksız mı?

Depreme dayanıklılığın tartışıldığı İzmir’de, Büyükşehir Belediye Binası’nı taşıyan kazıkların kırık olduğu iddia edildi

Çatalhöyük kazı Haberi

Çatalhöyük kazı

Orta Anadolu'da 9 bin yıl önce yerleşim yeri olan Çatalhöyük'te 19 yıldır devam eden kazı çalışmaları, geçmişin sırlarını aralamaya devam ediyor. Konya Çumra'da bulunan Çatalhöyük Araştırma Projesi'nde arazi çalışmalarının son yıllarına yaklaşılırken, neolitik dönem ile ilgili en eski miras alanlarından birinin tümüyle ortaya çıkarılması hedefleniyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, "Bina 119" adı verilen alanda dışı bir resmin ortaya çıkarıldığını belirtti. Hodder "Çatalhöyük'teki neredeyse tüm binaların kullanım süreleri boyunca çeşitli şekillerde duvarlarının boyandığı bilgisine ulaşmış bulunuyoruz. Ancak Bina 119'da bulunan resim, düz sıva üzerine boyanarak yapılmamış. Öncelikle duvar oyulmuş, sonrasında ise boyanmış. Bu duvar resmi hem oyulma hem de boyanma işlemlerinin gerçekleştiği ilk duvar resmi olma özelliğini taşıyor"...