02 / 05 / 2024

çed dosyası

çed dosyası

Kazdağları'nda ÇED dosyası bölünerek bir değil 4 ayrı projeymiş gibi sunularak ilerleyen termik santral yargıya takıldı. Mahkeme Karabiga'daki kömürlü santral için 4'üncü kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevresel etki değerlendirmesi başvuru dosyası!

Çevresel etki değerlendirmesi başvuru dosyası nasıl hazırlanıyor? Çevresel etki değerlendirmesi başvuru dosyası kapsamında nelerin bulunması gerekiyor? İşte Çevresel etki değerlendirmesi yönetmelik kapsamında yer alan hükümler...

Ağaoğlu’nun 250 milyon TL'ye mal olacak RES projesine onay çıktı!

İş insanı Ali Ağaoğlu’na ait Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş enerji şirketinin, Seferihisar RES projesi kapasite artışı için hazırlanan ÇED dosyası onaylandı. Proje 250 milyon liraya mal olacak.

Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED başvuru dosyası meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED başvuru dosyasının askı sürecine yönelik iddiaları meclis gündemine taşıdı...

Sinop Nükleer Santrali'nin ÇED başvuru dosyası bakanlığa sunuldu!

Sinop Nükleer Güç Santrali projesi için Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.

Fuar İzmir Monoray Projesi'nde ÇED süreci başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Fuar İzmir'e raylı sistemle ulaşımı sağlayacak monoray projesinin Proje Tanıtım Dosyası İzmir Valiliği tarafından uygun bulunarak Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği'ne göre değerlendirme yapılacak ÇED süreci başladı.

Antalya Finike'de ÇED başvuru süreci başlatıldı!

Antalya'nın Finike ilçesine bağlı Alacadağ'da işletme ruhsatı iptal kararına rağmen aynı alan için ÇED başvuru süreci başlatıldı. ÇED başvuru dosyasının, 'kopyala yapıştır' yapılarak kullanıldığını kaydetti.

Urla Ovacık RES projesine valilikten ÇED onayı!

Abdullah Tivnikli'nin, Çeşme'de yapacağı Ovacık RES projesi bir kez daha onaylandı. Geçen yıl yöre halkının tepki ve itirazlarıyla iptal edilen "ÇED gerekli değildir" kararı sonrasında şirket yeniden proje dosyası hazırlamıştı.

Karaburun'a Valilikten RES şoku!

Yakaköy’deki RES için çıkan kararla sevinen Karaburun, Valiliğin Mordoğan’daki santral için aldığı kararla şok yaşadı. Valilik bölgede yaşam alanına 150 metre uzaklıktaki RES’te kapasite artışı için sunulan ÇED dosyasını kabul etti.

ÇED olumlu kararı ne demek?

Planlanan projeler veya gelişmeler için ÇED Yönetmeliğine göre EK-I de yer alan projeler hakkında "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu"kararını vermek Çevre Şehircilik Bakanlığına ait. Peki, ÇED olumlu kararı ne demek?

ÇED raporu kimler için gerekli?

ÇED belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. ÇED raporu süreci tamamlanmadan projeye başlanamıyor. Peki, ÇED raporu kimler için gerekli?

ÇED olumlu raporu nasıl alınır?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Peki, ÇED olumlu raporu nasıl alınır?

ÇED raporu almak için dilekçe örneği!

ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılması gerekiyor. ÇED raporu için bakanlık tarafından istenen belgeler arasında ÇED raporu dilekçesi yer alıyor. İşte, ÇED raporu almak için dilekçe örneği!

ÇED süreci ne kadar sürer?

Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin içine alacak şekilde analizi ve değerlendirmesinin yapılmasına ÇED süreci deniyor. Peki, Çed süreci ne kadar sürer?

ÇED yatırım alanları önceden belli olacak!

Güllüce, "Gelecek yıldan itibaren ülke genelinde hayata geçireceğimiz SÇD ile yatırım yapılabilecek alanlar önceden belli olacak. Yatırımcı da ÇED sürecinde olumsuz sonuç çıkacak bir nokta için girişimde bulunmamış olacak" dedi.

çed dosyası Haberi

çed dosyası

Çanakkale Karabiga’da yapılmak istenen kömürlü termik santralıyla ilgili yargı 4. kez durdurma kararı verildi. Çanakkale İdare Mahkemesi, CENAL Elektrik Üretim A.Ş’nin Karabiga’da kurmak istediği santralda ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. 


CENAL tarafından Kazdağları’nda yapılmak istenen termik santral tam bir yılan hikâyesine döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şirketin 2012’de hazırladığı ÇED raporuna olumlu karar vermişti. Ancak daha sonra Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Biga Çevre Derneği’nin açtığı dava üzerine Çanakkale İdare Mahkemesi, yerleşim alanlarına çok yakın olduğu ve tarım arazilerine ve deniz yaşamına etkileri nedeniyle bu kararı iptal etti. Daha sonra ise şirket, ÇED sürecini liman, santral, kül sahası ve deniz deşarjı gibi parçalara böldü. 


ÇED raporunun diğer iki bölümü hakkında daha önce Karabiga Temiz Doğa...