26 / 11 / 2024

ÇED muafiyeti nedir

ÇED muafiyeti nedir

Belirli şartları taşımak kaydıyla bazı kamu yatırım projeleri ve bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisleri ÇED uygulamasından muaf tutan düzenlemenin iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Büyüklüğü brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutlar için belirli koşulların sağlanması halinde vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir? İşte tüm detaylar...

Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul nereye yapılacak?

Son günlerde sıkça tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesinin ÇED raporu yayınlandı. Kanal İstanbul projesi güzergahı herkes tarafından merak ediliyor. Peki Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul nereye yapılacak?

Stratejik ÇED nedir?

Stratejik ÇED ile sanayi bölgesi ya da kıyı master planlarının çevreye, doğaya, su kaynaklarına etkisinin araştırılması istenecek. Peki, stratejik ÇED nedir?

Emlak vergisi arsa muafiyeti nedir?

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmaz malın türü ve değeri üzerinden hesaplanıyor. Vergide bazı koşullar dahilinde vergi muafiyeti bulunuyor. Peki, arsalar muafiyet var mı? Emlak vergisi arsa muafiyeti nedir?

İşyeri kira gelir vergisi muafiyeti 2016!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenen vergiler arasında yer alıyor. Kira geliri sınırı ev ve işyerleri için farklı tutarlarda belirleniyor. Peki, işyeri kira gelir vergisi muafiyeti 2016 nedir?

Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergide muafiyet uygulaması da bulunuyor. Peki, emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

İşyeri çöp vergisi muafiyeti!

İşyerleri için ödenmesi gereken vergiler arasında çöp vergisi de bulunıyor. Bu verginin ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. Peki, işyeri çöp vergisi muafiyeti var mı? İşyeri çöp vergisi muafiyeti nedir?

3. Köprü'ye ÇED muafiyeti tanınmasına ilişkin karar verildi!

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), İstanbul boğazına yapılan 3. Köprü'ye Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyeti tanınmasına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu.

DİDDK'ten 3. köprü kararı!

DİDDK, Anayasa Mahkemesi'nin kararının göz önünde bulundurularak yeniden görülmesini istedi. DİDDK, 'büyük ölçekli ve çevre için riskli projelere ÇED muafiyeti' getiren yasa değişikliğinin iptaline yönelik verdiği kararın göz önüne alınmasını istedi.

Emlak vergisi geçici muafiyeti nedir?

Kanunen meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması ile geçici muafiyet uygulaması bulunuyor. Sıfır oranlı muafiyetten yararlanmak için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi geçici muafiyeti nedir?

Serbest bölgelerdeki ÇED'e tetkik muafiyeti!

MECLİS’e sunulan ve yasama dönemi bittiği için “kadük” olan tasarıyla serbest bölgelerdeki faaliyetler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) mevzuatı kapsamında yürütülen yer tetkiki kararlarından muaf tutulacak.

Emlak vergisi ilk 5 yıl muaf mı?

Emlak vergisi uygulamasında taşınmaz mallar için birtakım indirim ve muafiyet avantajı bulunuyor. Bu avantajla arasında yer alan ilk 5 yıl emlak vergisi muafiyeti nedir? Tüm taşınmaz mallar emlak vergisinden ilk 5 yıl muaf mı?

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu nedir?

Bir projeye başlamadan önce, çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlendiği sürece Çevresel Etki Değerlendirme süreci deniyor. Peki, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu nedir?

ÇED muafiyeti nedir Haberi

ÇED muafiyeti nedir

Anayasa Mahkemesinin, planlama aşamasını geçmiş olmakla birlikte henüz üretim ya da işletmeye başlamamış, ihale süreci başlayan ancak henüz tamamlanmayan kamu yatırım projelerini Çevresel Etki Değerlendirmesinden (ÇED) muaf tutan kanun hükmünün iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.


CHP, 6486 sayılı "Torba Kanun"la getirilen bazı düzenlemelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.


Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, kanunun 12. maddesiyle 2872 sayılı kanuna eklenen geçici 3. maddedeki "planlama aşaması geçmiş ve ihale süreci başlamış olan" ibaresini iptal etmişti.


Kararın gerekçesinde, söz konusu kural uyarınca 23 Haziran 1997 tarihinden önce kamu yatırım programına alınan projelerden, kuralın Resmi Gazete'de yayımlandığı 29 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla planlama aşamasını geçmiş ve ihale süreci başlamış ancak üretime başlanmamış projelerin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesislerin ÇED kapsamı dışına çıkarıldığı anlatıldı.


ÇED...