04 / 05 / 2024

İşyeri çöp vergisi muafiyeti!

İşyeri çöp vergisi muafiyeti!

İşyerleri için ödenmesi gereken vergiler arasında çöp vergisi de bulunıyor. Bu verginin ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. Peki, işyeri çöp vergisi muafiyeti var mı? İşyeri çöp vergisi muafiyeti nedir?



İşyeri çöp vergisi muafiyeti!

Belediye Gelirleri Kanununun mükererrer 44. maddesi gereğince, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.


Buna göre, işyerleri için ödenmesi gereken vergiler arasında çöp vergisi de bulunıyor. Bu verginin ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılabiliyor.


Verginin mükellefi, binaları kullananlar oluyor. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlıyor. Çevre temizlik vergisi, taşınmaza sahip olunan süre boyunca ödeniyor.


Peki, işyeri çöp vergisi muafiyeti var mı? İşyeri çöp vergisi muafiyeti nedir?


İşyeri çöp vergisi muafiyeti..

Kullanılmayan işyerleri vergiden muaf tutuluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Ayrıca;

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tabi değil.



İşyeri çöp vergisi 2. taksiti ne zamana kadar ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön