05 / 05 / 2024

ÇED muafiyetine iptal gerekçisi

ÇED muafiyetine iptal gerekçisi

Belirli şartları taşımak kaydıyla bazı kamu yatırım projeleri ve bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisleri ÇED uygulamasından muaf tutan düzenlemenin iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Sinpaş Kızılbük Thermal projesinin ÇED raporu yeterli ve uygun bulundu!

Sinpaş Kızılbük Thermal projesinin ÇED olumlu kararının iptal edilmesi davasında yeni bir gelişme yaşandı ve ÇED raporu yeterli bulunarak, iptal davasının reddine karar verildi. İşte ayrıntılar...

Sinpaş Kızılbük projesi için verilen ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi!

Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesi ile alakalı verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının iptali istemiyle Muğla Valiliği aleyhine oluşturulan davada, Muğla 3. idare Mahkemesi tarafınca "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali sonucu verildi.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunun iptal başvurusu için bilirkişi incelemesi kararı!

Halkevleri'nin çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul ÇED raporunun iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davada mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Saros'taki liman projesinin ÇED raporu iptal edildi!

Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına yapılacak olan likit doğal gaz taşıma ve yükleme limanı için Saros Dayanışma Gönüllüleri Komisyonu iptal davası açmıştı. Edirne İdare Mahkemesi'nde açılan 'ÇED iptal' davası kazanıldı...

İstanbul Barosu, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu mahkemeye taşıdı! 

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun onaylanması üstüne İstanbul Barosu, raporun iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. İstanbul Barosu'nun mahkemeye sunduğu dilekçede, "ÇED olumlu kararı hakkında yürütmenin durdulması ve iptal edilmesi gerekmektedir" denildi...

ÇED Yeterlilik Belgesine ilişkin tebliğ yayımlandı! 

ÇED Yeterlilik Belgesi alan kurum veya kuruluşun, vize süresi içerisinde ceza puanının 100'e ulaşması durumunda belgesi, 180 gün süreyle askıya alınacak. Ceza puanının vize süresi içerisinde 200 puana ulaşması durumunda ise belge iptal edilecek...

Körfez Geçiş Projesi ÇED iptaliyle flamingolar kazandı!

Körfez Geçiş Projesi'nin ÇED kararının iptal edilmesi üzerine çevreciler ve meslek odaları ortak basın açıklaması yaptı.

İzmir Körfez Geçiş Projesi ÇED Olumlu Kararı iptal edildi!

İzmir İdare Mahkemesi, İzmir Körfez Geçiş Projesi için verilen ÇED Olumlu Kararı'na karşı açılan davada raporu iptal etti.

Gökçeada'da ÇED iptal edildi!

Gökçeada'da Kaleköy bölgesinde 'kumtaşı ocağı' açılmasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde ÇED başvurusu ilanı verilmişti. Projenin iptal edildiği öğrenildi.

Yusufeli HES projesinin ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edildi!

Artvin'in Yusufeli ilçesinde yer alan Barhal Çayı üzerinde yapımı planlanan İkizkavak Hidroelektrik Santral projesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği `Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu´ kararı, iptal edildi.   

İzmir Menemen'de ÇED raporuna iptal geldi!

İzmir 6. İdare Mahkemesi, İzmir'in Menemen İlçesi'ndeki depolama alanı için verilen ÇED kararını iptal edip, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İzdemir Termik Santrali'nin yeni ÇED raporu çıktı!

İzmir Aliağa'da faaliyete geçmesi beklenen İzdemir Termik Santrali projesinin ÇED raporu iptal edilmişti. Santralin mühürlenmesi beklenirken proje için yeni ÇED raporu çıkarıldığı öğrenildi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ÇED raporuna onay!

Mersin Gülnar'da kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ÇED raporuna itiraz edilmişti. ÇED raporunun kurallara uygun olduğu gerekçesiyle itiraz iptal edildi.

ÇED muafiyetine iptal gerekçisi Haberi

ÇED muafiyetine iptal gerekçisi

Anayasa Mahkemesinin, planlama aşamasını geçmiş olmakla birlikte henüz üretim ya da işletmeye başlamamış, ihale süreci başlayan ancak henüz tamamlanmayan kamu yatırım projelerini Çevresel Etki Değerlendirmesinden (ÇED) muaf tutan kanun hükmünün iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.


CHP, 6486 sayılı "Torba Kanun"la getirilen bazı düzenlemelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.


Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, kanunun 12. maddesiyle 2872 sayılı kanuna eklenen geçici 3. maddedeki "planlama aşaması geçmiş ve ihale süreci başlamış olan" ibaresini iptal etmişti.


Kararın gerekçesinde, söz konusu kural uyarınca 23 Haziran 1997 tarihinden önce kamu yatırım programına alınan projelerden, kuralın Resmi Gazete'de yayımlandığı 29 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla planlama aşamasını geçmiş ve ihale süreci başlamış ancak üretime başlanmamış projelerin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesislerin ÇED kapsamı dışına çıkarıldığı anlatıldı.


ÇED...