02 / 05 / 2024

ÇED raporunu kimler hazırlar

ÇED raporunu kimler hazırlar

Çed raporu; Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak ifade ediliyor. Peki, ÇED raporu hangi kurumdan alınır?

ÇED raporu nereden nasıl alınır?

ÇED, belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Bu süreç tamamlanmadan firma projeye başlayamıyor. Peki, ÇED raporu nereden nasıl alınır?

ÇED raporunu kimler hazırlar?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. Peki, ÇED raporunu kimler hazırlar?

Türkiye'nin Otomobili fabrikası 'ÇED olumlu' raporunu aldı!

TOGG tarafından çalışmaları devam ettirilen Türkiye'nin Otomobili yatırımı için Bursa'nın Gemlik ilçesinde yapılacak olan fabrika inşaatına ÇED olumlu raporu verildi...

İstanbul Barosu, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu mahkemeye taşıdı! 

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun onaylanması üstüne İstanbul Barosu, raporun iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. İstanbul Barosu'nun mahkemeye sunduğu dilekçede, "ÇED olumlu kararı hakkında yürütmenin durdulması ve iptal edilmesi gerekmektedir" denildi...

Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan firma hakkında 4 iddia!

Kanal İstanbul Projesi için ÇED raporu hazırlayan firma hakkındaki bazı iddialar meclis gündemine taşındı. CHP'li Tekin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul ÇED raporuna ilişkin açıklama!

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Murat Kurum proje sahibi olarak verdiği ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak onayladı" dedi...

Kanal İstanbul'un ÇED raporuna 92 bin 468 kişi itiraz etti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu onayladı. ÇED raporuna, 92 bin 468 vatandaş, 15 farklı noktada itiraz etti...

Kanal İstanbul'un ÇED raporu bilimsel değil!

Jeofizik Mühendisi ve Sismoloji Doktoru olan Dr. Savaş Karabulut, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu değerlendirdi...

Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul'un ÇED raporuna itiraz dilekçesi verdi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin ÇED raporuna itiraz dilekçesini Beşiktaş'taki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verdi. Başkan Ekrem İmamoğlu, 3 bilim insanının raporunu okuduğunu ve uykularının kaçtığını belirtti.

CHP'den Kanal İstanbul ÇED raporu için suç duyurusu!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu hazırlayanlar hakkında “görevini kötüye kullanmaktan” suç duyurusunda bulundu. Tanal, Savcılıktan rapordaki eksikliklerin tespiti için bilirkişi ve keşif talep etti...

Kanal İstanbul'un ÇED raporuna Prof. Saydam’ın yorumu: Bu rapor felakettir!

Prof. Cemal Saydam, Kanal İstanbul projesi için hazırlanan 1595 sayfalık ÇED raporunu, “Bu rapor bilimsel anlamda felakettir. İki denizi birleştiriyorlar bir tane Türkiye’nin medar-ı iftiharı olan deniz bilimciye sormuyorlar'' sözleriyle değerlendirdi.

İZDEMİR Termik Santrali'nin ÇED raporu iptal edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İZDEMİR'in termik santral projesi için 7 yıl önce verilen ÇED olumlu raporunu İzmir 2. İdare Mahkemesi iptal etti.

Antalya Kozzy AVM'nin ÇED raporu Bakanlık'a sunuldu!

Antalya kent merkezinde bulunan ve geçtiğimiz Eylül ayında kapatılarak yıkımına başlanan Real AVM'nin yerine yapılacak yeni AVM'nin ismi belli oldu. KOZZY AVM'nin proje sahibi Kuzguncuk firması ise bakanlık talebi ile projenin ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu.

10 soruda Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu!

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün yer aldığı Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu'nun ÇED raporu komisyonda 21 Ekim tarihinde onaylanarak 10 gün boyunca görüşe çıktı. Sözcü gazetesi ÇED raporunu inceleyerek otoyol projesini 10 soruda özetledi.

Cerattepe için verilen ÇED Olumlu raporuna iptal!

Danıştay, Cerattepe'de madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında verilen 'ÇED Olumlu' raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını onadı.

ÇED raporunu kimler hazırlar Haberi

ÇED raporunu kimler hazırlar

ÇED raporu hangi kurumdan alınır?

ÇED’ in yönetmelikte geçen tanımı “Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar” olarak yer alıyor.


ÇED Yönetmeliğinin 6. Maddesinin 3. bendine göre «ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU» kararı veya «ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKLİ DEĞİLDİR» kararı alınmadıkça hiçbir teşvik, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilemiyor proje için yatırıma başlanamıyor ve proje ihale edilemiyor.


Çed,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri  demokratik ve şeffaf bir süreç olarak da biliniyor. İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları...