29 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un ÇED raporuna 92 bin 468 kişi itiraz etti!

Kanal İstanbul'un ÇED raporuna 92 bin 468 kişi itiraz etti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu onayladı. ÇED raporuna, 92 bin 468 vatandaş, 15 farklı noktada itiraz etti...



Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildiğini ve komisyon çalışmaları ile halkın görüşlerinin dikkate alındığını belirterek dün, raporla ilgili kararını duyurdu.

Sözcü gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dün tartışmalı Kanal İstanbul projesinin  ÇED raporu hakkında vatandaşların itirazlarına karşın “ÇED olumlu” dedi. Raporda 92 bin 468 kişinin itiraz ettiğine dikkat çekilerek soruların rapor içinde yanıtlandığı açıklandı.

2 Ocak’ta itiraz süresi biterken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildiğini ve komisyon çalışmaları ile halkın görüşleri dikkate alındığını vurgulayarak dün kararını açıkladı. Proje “ÇED Olumlu” kararı verdiğini duyuran müdürlük nihai ÇED raporunu da askıya çıkardı. Neredeyse aynen onaylanan raporda vatandaşların itirazları da yer aldı. Raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Taşra Teşkilatlarına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), 92 bin 468 tane görüş ve öneri ulaştığı belirtildi. Ulaşan tüm görüş ve önerilerin incelendiği söylenilen raporda temel olarak hepsinin benzer formatta ve aynı içeriğe sahip olduğunun görüldüğü ifade edildi. Söz konusu görüş ve önerilerin cevaplandığı bölümler yer aldı.


15 MADDE SIRALANDI


Raporda vatandaşların Kanal İstanbul'a deprem riskinin tetiklenmesi, İstanbul’un su kaynaklarının yok edilerek susuzluğa mahkum edilmesi, Sazlıdere Barajı’nın yok olması, yeraltı sularının kaybolması, tarım ve mera alanlarını yok olması, üç aktif fay hattının geçmesiyle afet riskinin artması gibi 15 noktada itiraz ettiği görüldü. İtiraz bölümleri incelendiğinde neredeyse aynı cevapların verildiği tespit edildi.


‘OLDUBİTTİYE GETİRİLDİ’

Ya Kanal Ya İstanbul İnisiyatifi üyeleri tarafından yapılan açıklamada “Binlerce vatandaşımızın itiraz dilekçesi verdiği, bilim insanlarının, çevre ve ekoloji örgütlerinin, odaların, dernek ve kurumların şiddetle itiraz ettiği bu raporun oldubittiye getirilerek onaylanmasına itiraz ediyoruz. Bu onay hukukun ve halkın iradesinin çiğnenmesidir. Kanal İstanbul ÇED raporu bilimsel gerçeklerin dikkate alınmadığı, projenin yarattığı büyük tahribatı gözlerden saklamayı hedefleyen inşaat sektörünün çıkarlarına hizmet eden bir rapordur. İstanbullular olarak bir kez daha buradan açıkça ilan ediyoruz. Suları, denizleri, ormanları, hayvanları, yaşam alanlarımızı savunacağız” diye konuşuldu.


‘SERMAYE ZORDA’

Çevre Mühendisleri Odası üyeleri tarafından yapılan açıklamada “‘Bütün itirazlara rağmen, bilimsel görüşler dikkate alınmadan uygulamaya konulmaya çalışılmaktadır. ÇED raporunun hızlıca onayı ve yakında ihalesinin yapılacağının duyurulması, sermayenin ne kadar zor durumda olduğunu göstermektedir. Toplam alanı 5461 km2 olan kentsel alanın, yüzde 46’sı su havza alanı olup, toplam havza alanının yüzde 37’si proje alanında bulunmaktadır. Bu proje ile İstanbul’un en önemli yüzey su kaynakları ve yeraltı su kaynakları yok olacak. Ekolojk yaşam alanları, tarım alanları talana açık hale gelecektir” denildi.

Kanal İstanbul'un ÇED Raporu onaylandı!

Ekrem İmamoğlu: Kanal İstanbul’un ÇED Raporu’na dava açacağız!

Kanal İstanbul, Ekrem İmamoğlu'nun konusu değil!

 


Geri Dön