08 / 05 / 2024

çocukların mirastan men edilmesi

çocukların mirastan men edilmesi

Medeni Kanun gereğince, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçı olurlar. Peki, bir kimsenin birden fazla çocuğu olmasına rağmen miras tek çocuğa bırakılır mı?

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...

DeFacto, deprem bölgesindeki bütün çocukların bir yıl boyunca giyim ihtiyacını karşılayacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve DeFacto arasında gerçekleşen protokole göre, deprem bölgesinde Bakanlığın himayesindeki bütün çocukların giyim ihtiyacı bir yıl boyunca DeFacto tarafından karşılanacak.

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” sorularıdır. İşte bu soruların yanıtları!

Özel okullara fahiş ücret ödeyen veliler dikkat! Fazla parayı böyle geri alacaksınız!

Çocuklarını özel okullarda okutan ailelerin çilesi bitmek bilmiyor. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zam oranı açıklanmamasına rağmen, fiyatları aşırı yükselten özel okullar, şimdi de haksız zamlar karşısında sesini yükselten aileleri hedef alıyor. Ancak her şeye rağmen, ödediğiniz fazla

Ziraat Bankası kartı olanların çocuklarına müjde! Tam yüzde 50 indirim yapılıyor! Sakın kaçırmayın!

Ziraat Bankası kartı olanların çocuklarını sevindirecek haber geldi. Bankkart’ı olanlara tam yüzde 50 indirim yapılıyor! Bu fırsatı sakın kaçırmayın!

Donald Trump'ın çocuklarına emlak manipülasyonu soruşturması!

ABD gündemini son zamanlarda meşgul eden bir olayda Donald Trump'ın çocuklarından geldi. ABD New York Başsavcılığı ABD eski Başkanı Donald Trump'ın çocuklarının taşınmazların değerlerinde manipülasyon yapıp yapmadıklarını tespit etmek amacıyla ifadeye çağırdı.

Çocuklar mirastan çıkarılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde, çocukların mirastan çıkarılıp çıkarılamayacağı sorusunun yanıtını kaleme aldı. 

Çocukların mirastaki saklı payı neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini kaleme aldı. 

Yargıtay'dan çocukların mirastan men edilmesi için emsal karar!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, milyarlarca insanı ilgilendiren bir karar imza attı. Yargıtay, çocukların mirastan men edilmesine ilişkin emsal bir karar aldı. Buna göre; anne babasıyla ilgilenmeyen evlatlar mirastan men edilebilecek...

Çocuklarını bulana daire verecekler!

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan Mustafa-Ümmü Demirhoş çifti 2009 yılından beri iki oğlundan haber alamıyor.  11 yıldır çocuklarına kavuşamayan anne-baba çocuklarını getirenlere 100 bin lira veya daire verecek. 

Üvey kardeşin çocukları mirastan men edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın ilk evliliğinden dört, ikinci evliliğinden bir çocuğu var, dört çocuk vefat etti. Ben evlenmedim. Birikimimi ölen kardeşlerin çocuklarını mirastan men edip okuyan çocuklara bağışlamayı düşünüyorum. Nasıl işlem yapmam gerekir?' sorusunu yanıtladı.

Bağcılar'ın çocuk kütüphanesi Eylül ayında açılacak!

Bağcılar Belediyesi Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Halk Kütüphanesi’nin bir bölümü  3-10 yaş grubu çocukların hizmet alacağı çocuk kütüphanesine dönüştürüldü. 

Bütün çocuklar mirasta eşit paya mı sahip olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dedemin amcası Almanya’da vefat etti. Ölen kişinin babası iki evli. İki evlilikten 6 çocuğu var. 2 tanesi hayatta. Hayatta olmayan kardeşlerinin çocuklarına mirastan pay düşer mi?' sorusunu yanıtladı.

çocukların mirastan men edilmesi Haberi

çocukların mirastan men edilmesi

Miras tek çocuğa bırakılır mı?

Medeni Kanun gereğince, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Bir kimsenin vasiyet bırakabilmesi için, ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Ayrıca, miras sözleşmesi yapabilmek için de ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekiyor.


Peki, bir kimsenin birden fazla çocuğu olmasına rağmen miras tek çocuğa bırakılır mı? Mirasın çocuklarsan birine bırakılması, diğer çocukların mirasçılıktan çıkarılması ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince ancak, aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor:


1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,


2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı...