Üvey kardeşin çocukları mirastan men edilebilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın ilk evliliğinden dört, ikinci evliliğinden bir çocuğu var, dört çocuk vefat etti. Ben evlenmedim. Birikimimi ölen kardeşlerin çocuklarını mirastan men edip okuyan çocuklara bağışlamayı düşünüyorum. Nasıl işlem yapmam gerekir?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamın ilk evliliğinden dört, ikinci evliliğinden bir (ben) çocuğu var. İlk evliliğinden olan dört çocuk da vefat etti. Ben ise evlenmedim ve bir miktar birikimim var. Bu birikimim için ölen bu dört kardeşin çocuklarını mirastan men edip bu varlığımı okuyan çocuklara burs için bağışlamayı düşünüyorum. Nasıl bir hukuki işlem yapmam gerekir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Babamın ilk evliliğinden dört, ikinci evliliğinden bir (ben) çocuğu var. İlk evliliğinden olan dört çocuk da vefat etti. Ben ise evlenmedim ve bir miktar birikimim var. Bu birikimim için ölen bu dört kardeşin çocuklarını mirastan men edip bu varlığımı okuyan çocuklara burs için bağışlamayı düşünüyorum. Nasıl bir hukuki işlem yapmam gerekir? ● A.Y.
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucum için söyleyeceğim söz ve getireceğim öneri son derece basit. Kendisi bu yanıtımdan çok memnun kalacak. Kendisinin vefatında mirasçıları bahsettiği vefat eden kardeşlerin çocukları, bunu kendisi de biliyor. Ancak kardeşlerin mirasta saklı payı yani mahfuz hissesi yok. Dolayısıyla bu yeğenlerin mirastan reddine gerek yok. Zaten okuyucum konumunda olan biri malvarlığını birilerine bağışlar veya vasiyet ederse, yeğenlerin mirasta pay talep hakkı kendiliğinden ortadan kalkıyor.
★ ★ ★ ★ ★
Bir mirasçının, miras bırakanın bağışlarını bertaraf etmesi için mahfuz hisseli mirasçı olması lazım. Mahfuz hisseli mirasçılar da eş, çocuklar ve ana-babadır. Bunların dışındakilerin mahfuz hissesi (saklı payı) olmadığı için terekenin bağışlanması durumunda talep hakları bulunmamaktadır.
Okuyucumun mirasçıları da yarım kan kardeş ve onların çocuğu olduğu için doğrudan doğruya onları hedef alacak bir hukuki işlem gerekmeyecek. Kendisi bir notere gidip vasiyetname yapmak istediğini söyleyecek ve iki şahidin bulunması ile vasiyetini dilediği gibi yapabilecektir. Tüm malvarlığını bu şekilde vasiyet ettiği için yeğenler devre dışı kalacaktır.
★ ★ ★ ★ ★
Bizim önerimiz de böyle bir vasiyetname yaparken ekine aynı günün tarihi ile alınmış bir doktor raporunun (akıl sağlığı ile ilgili bir branş doktorundan alınmış rapor) eklenmesidir. Bu bir mecburiyet olmadığı halde noterler mecburiyetmiş gibi böyle bir rapor olmadan vasiyetname düzenlemiyorlar. Zaten bizler de bunu öneriyoruz.