10 / 01 / 2025

coğrafi bilgi sistemleri

coğrafi bilgi sistemleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhuriyetin ilanından sonra hazırlanan hudutnamelerin araziye uygulanmasında yaşanan sıkıntıları, il, ilçe ve köy sınırlarını yeniden belirleyerek çözecek. Çalışmayla, Türkiye'de sınır anlaşmazlığı kalmayacak...

Deprem tehlike yazılımı geliştirildi! Depremin şiddeti önceden tespit edilecek!

Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımı geliştirdi. Buna göre yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilim gözlemlenecek.  

Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum dataları tamamlandı...

Dünya Gaztesi'nden Ferit Barış Parlak'ın yazısına göre; Coğrafi Bilgi Sistemleri ve akıllı kentler sektöründe faaliyet yapan Başarsoft tarafından 16’ncısı gerçekleştirilen ‘Teknoloji Günü’nde açıklamalar yapan Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum datalar

ASO Başkanı Ardıç: ‘Türkiye küresel bir üretim üssü olabilir’

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin üretim üssü olma ihtimalinin olduğunu söyledi. Ardıç, sanayisi, rekabetçi fiyatları, nitelikli iş gücü ve özellikle coğrafi konumu ile öne çıkan Türkiye’nin küresel bir üretim üssü potansiyelinin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin en büyük depremi kaç şiddetinde? Depremde binanın sallanması iyi mi?

Deprem ülkemizin coğrafi kaderidir. Bundan dolayı da herkesin bu gerçeğe göre yaşaması gerekmektedir. Peki “Depremde binanın sallanması iyi mi, kötü mü? İşte detaylar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 7 rezerv şehir için çalışmalara başladık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada deprem tehlikesinin olduğu 7 coğrafi bölgede, 7 rezerv şehir için çalışmalara başladıklarını söyledi.

İzmir, gayrimenkul sektörünün yeni gözdesi oldu! 2-3 dönümlük tarlalara talep arttı!

İzmir’in coğrafi konumu, iklim koşulları, demografik yapısı, liman, sanayi şehri olması ve verimli tarım alanlarına sahip olması gayrimenkul sektörünün dikkatini çekti. İzmir, gayrimenkul sektörünün yeni gözdesi oldu. İşte ayrıntılar...

Anzer balının 2022 yılındaki satış fiyatı belli oldu! İşte 2 Temmuz anzer balı güncel fiyat listesi

Türkiye'nin en geniş endemik bitkilerinin yer aldığı Anzer yaylasında üretilen balın bu seneki satış fiyatı belli oldu. Rize'de üretilip coğrafi tescil işareti verilen Anzer Balı geçen sene bin 200 liraya satılıyordu. İşte 2 Temmuz Anzer balı güncel fiyat listesi...

TMO'nun buğday fiyatı açıklaması sonrası enflasyon zammı geldi

Un tedarikçilerinin 1 Haziran itibarıyla TMO'dan uygun fiyata mal tedarik etmeye devam edeceği açıklanmışken meşhur Rize simidine enflasyon zammı geldi. Coğrafi tescil işaretine sahip simit fırınlarda 1,5 TL'ye satılıyordu. Bakın şimdi kaç lira oldu?

Doğal gazda Türkiye merkez ülke olacak!

Türkiye'nin 7 enerji nakil hattı bulunuyor ve petrol ve doğal gaz rezervlerinin neredeyse yüzde 60'ına denk gelen bir coğrafi alanda yer alıyor bu yüzden enerji de merkez ülke olabilme ihtimali bulunuyor. Doç. Dr. Levent Yılmaz "Türkiye bir geçiş rotası değil. Net bir şekilde ticaret merkezi olarak

BDDK'dan Emlak Katılım'a alt yapı sağlama izni!

BDDK, Emlak Katılım Bankası'na bilgi sistemleri alt yapısı sağlama konusunda izin verdi. 

Modern inşaat yöntemleri geleceği şekillendirecek! 

İnşaat sektöründe önemli çözümler sunan Dorçe Prefabrik ve İnşaat, birden fazla coğrafi bölgelerde alt ve üst yapıya yönelik üretimler gerçekleştiriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı coğrafi bilgi sistemi uzman yardımcıları alacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugünkü Resmi Gazete'de yer alan ilanla toplam 10 coğrafi bilgi sistemi uzman yardımcısı alacağını duyurdu.

Kanal İstanbul'un ihalesi için Çin harekete geçti!

Yatırım için en az 30 milyar dolar gereken Kanal İstanbul projesine çok yoğun ilgi gösteren Çin’in hedefi, Türkiye’nin coğrafi pozisyonundan faydalanarak ticaret engellerini aşmak. Bölgede ağırlıklı olarak arsa sahibi olan Katar’la Çin arasında da uzun süredir yakınlaşma yaşanıyor.

coğrafi bilgi sistemleri Haberi

coğrafi bilgi sistemleri


Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Okan Erhan Oflaz, metinsel içerik sağlayan hudutnamelerde kullanılan coğrafi isimlerde yıllar içinde bazı değişiklikler olduğunu söyledi.O dönemdeki coğrafi isimlerle bugün kullanılanların farklılık gösterdiğini anlatan Oflaz, bu nedenle hudutnamenin belirttiği sınırları araziye uygulamada sorunlar yaşandığını, köylüye sorulduğunda da farklı lokasyonların gösterildiğini ifade etti.


Bu durumun komşu köyler arasında, kullanım hakkı konusunda ihtilafa neden olduğuna işaret eden Oflaz, idari sınırlardaki belirsizliğinin kurumların hiyerarşisinde de sıkıntı yarattığını bildirdi. Türkiye'nin, AB müktesabatı gereği idari sınırlarını sunması gerektiğini de belirten Oflaz, sorunu gidermek için İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda, sınırların yeniden belirlenmesi için çalışma başlatıldığını ifade etti.


Kurumların elindeki veriler bir araya getirilecek


İlgili kurumların katılımıyla çalışma grubu oluşturduğunu dile getiren Oflaz, ilk çalışmanın birkaç ay önce Çamlıdere'de başlatıldığını belirtti....