17 / 05 / 2024

çömlekçilik

çömlekçilik

Çanak çömlek, tuğla, kiremit, terrakotta, sırlı karolara verilen genel isim olan seramik nasıl elde ediliyor. Seramik nedir, sorularınızın yanıtı ve detayları haberimizde...

Bilecik’teki eski değirmen binası yıkıldı!

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde bulunan eski değirmen binası yıkıldı. Binanın bulunduğu alana Çömlekçilik Kültürü Araştırma Merkezi inşa edilecek.

Asnar İnşaat ve Çiçekçilik Anonim Şirketi kuruldu!

Asnar İnşaat ve Çiçekçilik Anonim Şirketi, Saylan Ayhan Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Narcivan Ayhan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'nda 50 bin TL'lik sermaye ile 13 Ocak'ta kuruldu.

TOKİ Giresun'da 1.000 kişilik yurt yaptırıyor!

TOKİ Giresun Merkez'de 1000 kişilik yurt ve 1 adet sosyal tesis ile atyapı ve çevre düzenlemesi işi yapım ihalesi 11 Şubat'ta gerçekleşecek.

Rize 600 kişilik öğrenci yurdu ihalesi 13 Şubat'ta!

Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Rize'de yapılması planlanan 600 kişilik öğrenci yurdu inşaatı işi 13 Şubat 2015 tarihinde ihale edilecek. İşte ihale ilanı...

Molak İnşaat Malzemeleri Nalburiye Çiçekçilik Gıda İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Molak İnşaat Malzemeleri Nalburiye Çiçekçilik Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Salih Molak tarafından 10 bin TL'lik sermaye ile 29 Aralık'ta kuruldu.

1975 yılında Boğaz'a 150 bin kişilik stad yapılacakmış!

1975 yılında Boğaz'ın Anadolu Yakası'na 150 bin kişilik stad yapılacakmış. Başbakan Sadi Irmak, Maliye'ye ait olan araziyi çok beğenmiş, arazinin Gençlik Bakanlığı'na devredilmesini isteyerek stadın yapılmasını istemiş.

TOKİ’den Sarıkamış Şehitleri anısına 70 bin kişilik tören alanı!

TOKİ’den Sarıkamış Şehitleri anısına 70 bin kişilik tören alanı yapılıyor. Soğuğa dayanıklı özel giysilerle saat 07.30’da başlayan “Ay Yıldızlı” tören alanı inşaat çalışmaları, aralarında taş ve mermer ustalarının bulunduğu 200 personel ile gerçekleştiril

Refik Günaydın'dan Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi çağrısı!

Çömlekçi Mahalle Muhtarı Refik Günaydın, “Çömlekçi’de halkın ızdırap içinde olduğu belli. Kentsel dönüşüm ismini duyan vatandaş ve kiracılar ‘Burada nasıl olsa kentsel dönüşüm olacaktır’ diyerek burayı terk edip diğer mahallelere göç etmişlerdir" dedi

Çömlekçi’de kamulaştırılma süreci devam eden 17 bina kaldı!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çömlekçi’de kentsel dönüşüm gerçekleştirilmekte olan 22 bin 405 metrekarelik birinci etapta henüz kamulaştırılmayan sadece 17 bina kaldığını ifade etti.

Trabzon Çömlekçi'de 123 binadan 106'sı kamulaştırıldı!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi ’nin birlikte yürüttüğü Çömlekçi’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının birinci etabında 123 binadan 106 ’sının kamulaştırması yapıldı.

1968 yılında Beşiktaş'a 650 kişilik tiyatro binası yapılacakmış!

1968 yılında İstanbul Belediyesi, Beşiktaş'a 650 kişilik modern bir tiyatro binası yapılacakmış. Barbaros Meydanı'ndaki eski tramvay deposunun yerine inşa edilecek bina için, bütçeye 500 bin liralık tahsisat konulacakmış.

İşkodra'da 450 kişilik cami ibadete açıldı!

Trush'da yapılan 450 kişilik cami ibadete açıldı. Trush'da İHH, Alsar Vakfı, TİKA ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle yapımı tamamlanan caminin yanına 48 yataklı ülkenin ilk hafızlık merkezinin açılması için de ruhsat alındı.

Suat Hacısalihoğlu: Çömlekçi 12 yılda biter!

TRABZON Ticaret Sanayi Odası, meclis toplantısı bugün yapıldı.Trabzon Büyüksehir Belediye Başkanı TTSO'daki toplantıda kent sorunlarını anlattı.TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu 'Çömlekçi 12 yılda biter' dedi.

çömlekçilik Haberi

çömlekçilik

Seramik nedir?

Seramik, pişmiş toprak yapınlarına verilen isim olarak ifade ediliyor. Çanak çömlek, tuğla, kiremit, terrakotta, sırlı karolar, bloklar, borular gibi gereçler seramiğe örnek olarak karşımıza çıkıyor.


Çömlekçilik olarak da ifade edilen seramiğin hammaddesi kil oluyor. Seramik, kullanılan toprağın türüne ve yapılışına göre dörde ayrılıyor.


- Pişmiş toprak eşya; çanak, çömlek, testi, vazo gibi..

- Tuğla, kiremit

- Çini işleri, duvarları kaplamak için karolar ve aynı teknikle yapılan vazolardır.

- Porselen işleri; Seramik, bünyeye göre 1. Boşluklu, 2. Yarı Boşluklu ve 3. Boşluksuz olarak üçe ayrılıyor.


* Camsı seramik, Kili 1280 C derecede pişirerek elde edilen, yüzeyi camlaşan seramiği ifade ediyor. Camsı seramik, yüzeyi emici olmadığı, çizilmediği, kolay temizlendiği, koku yapmadığı için lavabo, klozet, eviye gibi banyo ve mutfak gereçleri yapımında kullanılıyor.


* Vitrifiye seramik, camsı seramik...