23 / 12 / 2024

Suat Hacısalihoğlu: Çömlekçi 12 yılda biter!

Suat Hacısalihoğlu: Çömlekçi 12 yılda biter!

TRABZON Ticaret Sanayi Odası, meclis toplantısı bugün yapıldı.Trabzon Büyüksehir Belediye Başkanı TTSO'daki toplantıda kent sorunlarını anlattı.TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu 'Çömlekçi 12 yılda biter' dedi.



Trabzon Büyüksehir Belediye Başkanı TTSO'daki toplantıda kent sorunlarını anlattı. TRABZON Ticaret Sanayi Odası, meclis toplantısı bugün yapıldı. TTSO Toplantı Salonunda yapılan meclis toplantısına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu katıldı. Toplantı TTSO'nun geçen yaptığı faaliyetlerin tanıtımı ile başlarken ardından ise konuşmalarla devam etti. 


HACISALİHOĞLU: DIŞA AÇILMALIYIZ 


Toplantıda ilk olarak TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, konuştu. Hacısalihoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptıkları Avusturya, ziyaretinden bahsederek şu şekilde konuştu: "Yıllardan beri TTSO olarak dışa açılım politikamız vardı. Dünyada ki bir çok ülkede, dışa açılım politikası devam edip gidiyor. Yaptığımız incelemelerde en iyi şekilde yapan Viyana odası olduğunu gördük. 


Dışa açılımda rakamsal olarak gördüğümüzde Türkiye'de 9 milyar dolarlık bir yatırım ve 17 bin kişilik istihdamla Türkiye'de hizmet vermekte. Bu örnek ekonomi odasında çalışan 700'ün üzerinde personelin 600 kişiye yakını dış dünyada çalışıyor. 70 ülkede 110 merkezde ekonomi odasının personeli var. Bu elemanlar bu ülkelerde yaptıkları araştırmaları birebir kendi ülkelerine aktarıyorlar. Buna benzer bir çalışmayı biz de İran ile yapmıştık. 


Sadece bu TTSO olarak dışa açılım politikasının parçasıydı. Yerinde olduğunu uluslararası örneklerle gördük. Burada güzel örnekleri alıp bizlerin de üzerine düşen görevi yerine getirmesidir" Yapılan yatırımlarla ilgili konuşan Gümrükçüoğlu, çok sert açıklamalar yaptı. 

Büyükşehir Belediye Kanununa yeniden bir düzenleme yapılacağını ifade ederek, "Bursa'da icracı bakanlıkları tümünün katılımı ile yapılan toplantıda şöyle bir mutabakata varıldı. Mutlaka bütçe kanunundan sonra düzenlemeye gidilecek. Bizim yaşadığımız ve ilçelerin yaşadığı sorunlar. 


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ EKSİ YÜZDE 24'LE ÇALIŞIYOR 


6360 sayılı büyükşehir belediye yasasından önce büyükşehir belediyelerinin hizmet ettiği nüfus yüzde 47'si idi. Kanun sonrası hizmet ettiği nüfus yüzde 77'si oldu. Böylece hizmet ettiği nüfus artışı yüzde 64. Gelir artışı yüzde 23-29 artışla. Büyükşehir belediyeleri eksi yüzde 24 ile çalışmaya başladı. İl Belediyeleri kanun sonrası yüzde 23'e hizmet etmeye başladılar. 


Onların gelirlerinde azalma ortaya konmasına rağmen daha az nüfusa hizmet ediyor münasebetiyle gelirlerinde kişi başına yüzde 15,27 artışa sahip oldular. Bir Rize ilimizin veya il belediyesinin veya ilçe belediyesinin kişi başına düşen hak edişleri açısından geliri arttı. Nispi olarak göreceli olarak bu dediğim rakamlardan dolayı arttı. Bunu maliye hazine bakanlarına en iyi şekilde toplantılarda rakamlarla ortaya koyduk. 


Onlar bize tüm Türkiye' de belediyelere 3 katrilyon daha fazla ödeme yapma imkanını sağladık dediğinde bizim de ona, genel bütçe vergi gelirlerinden büyükşehirlere verilen pay yüzde 10 dedik. Artış olmadı. 


ÖNEMLİ SORUN NÜFUS VE ALAN KRİTERLERİ 


Bize benzeyen belediyelerde önemli sorun; payların dağıtılmasından nüfus ve alan kriteri göz önüne alındı. Erzurum bizden daha fazla arazisi var. Konya ilinin bizim 10 misline yakın alanı var. Bizim gibi alanı küçük olan iller mağdur olma pozisyonu ile karşı karşıya kaldılar. Konya'nın tarlasında buğday ekiyorsa hangi belediye hizmeti oraya gidecek. Erzurum da aynı şekilde. O illere veya normal illere daha az para verilsin iddiasında değiliz, bizim hizmetlerimizi ulaştırabilmemizde ekonomik bakımdan böyle dar boğaza girme noktasında aşılmasını istedik. 

Bütçe kanunundan sonra yasal düzenlemeye gitmek, belediye borçlarından yüzde 40 kesintiye gidilirken yüzde 20 yapılması noktasında mutabakat sağladık. 


Çaykara nüfusu önceden 2 bindi. Şimdi 14 bin. Konya Karapınar önceki nüfusu 3 bin, şimdi ki nüfusu 14 bin. Ama nüfusu aynı fakat Çaykara'nın yüz ölçümü az olduğu için daha az alıyor. Oraları bütün ama bizim burası dağınık. Trabzon'un yol ağı Türkiye'nin hiç bir yerinden yok. Böylesi zorluklar bakımından tüm alana yerleşimin kriter olarak alınması olsun, engebeli topografya olsun, gelişmişlik olsun bunların yeni düzenlemede dikkate alınmasını istedik" dedi. 


ÇÖMLEKÇİ 12 YIL SÜRECEK 


Kentsel dönüşümlerle ilgili konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, "Kentsel dönüşümlerden Çömlekçi Kentsel Dönüşümü şehirde yapılan en dev olanıdır. 150 dönümlük alan sadece tanjant yolu altında kalan kısımdır. 


Burada da etap etap işe başladık. 22 dönümlük alanın ödemelerini mahsuplarını bitirdik. 

60 trilyonu buldu. 22 dönümün avam projeleri üzerinde çalışmalar sonuçlandırılmak üzere. Bu çerçeve sonrasında diğer etaplara devam edeceğiz. 


Şunu kabul etmiyorum.  TOKİ  rant hesabı güttü katiyen değil. Kar gayesi hiç bir zaman hiç bir yerde gütmedi. Daima yaptığı konutların yüzde 90'ı alt gelirlilerin hizmetine sunuldu. Buna Trabzon'da dahildir. Ben şuradan şu karı buradan bu karı edineyim zihniyetiyle hareket etmedi. Biz bizzat paydaşı olan belediye olarak söylüyoruz. 


754 konuk yapılacak yere 300 küsur konut yapıldı. Yapı yoğunlaşması olmasın diye. Zağnos'un eski halini bir birlerinin içine düşmüş konutları. Şuan da onların hiç biri orda yok. Zağnos'un şimdi son etabıyla uğraşmaktayız. Maraş caddesinden sahil kesimine olan bölümüyle. 10 yıl geçti aradan. 

Çömlekçide öyle devam edecek. En büyük en dev kentsel dönüşüm projesi olan çömlekçi 10-12 yıl alacak" diye konuştu. 


KENDİ PARANLA MI YAPTIN? 


Meydan Parkının düzenlenmesinde "Kendi parasıyla mı yaptın? Eleştirilerine de cevap veren Gümrükçüoğlu, şu şekilde konuştu: "Meydan Parkının düzenlenmesi 24 saat yaşanılan park haline getirildi. 


Sonuç olumlu oldu. Parkesi eğrilmiş, lambası sönmüş. Biz de onaracağız. Şimdi ikinci etabını yapıyoruz. Diyorlar ya, ikinci etabını ihale etti, muhtemelen 2015 yılının başında yapılacak.Kendi paranla mı yaptın diyorlar. 

Eğer bir kişi çıkıyor da kendi paranla mı yaptın diyorsa Trabzon'a yazık ediyor. Bu ya bir hasetliğin yansıması, ya da bir insanın yapılan hizmetleri önemsememesi, şehrinin gelişmesini günahına takmasıdır. Bizim her yerde imzamız vardır. 


MARİFET DEĞİL Mİ? 


Kanuni bulvarının 3 şerit yapılması için laflan işiten kim bizler. 14 tane köprülü kavşakla güneye bağlanmasını o plana yazan çizen bizler. 8 tünelle beraber geçmişini sağlayan bizler. 800 trilyona mal olacak bu yolu. gitmişiz Karayolları programına aldırmışız ödeneklerini temin edip ihalesini yaptırmışız. Var mı o kadar paramız yok? Şehre hizmet etmek için ulaştırma bakanlığının bütçesine koydurmak marifet değil mi? 

Teşekkür edilmesi gerek değil mi? Kendin mi vaptın onu... Hasetliğin hali yok. 


MEYDAN PARKINDA SIRA 3. ETAPTA 


Kanuni bulvarı en son Cumhurbaşkanımızın teşrifinden sonra durumunu incelediğimiz yoldur. Bir şaheserdir. Boztepe'den çıktıktan sonra Akoluk istikametine devam edecek, Çağlayandan doğuya geçecek, Bostancı üzerinden Yalıncak ile irtibatını sağlayacak yoldur. Şehre hizmet edelim de hangi parayla yaparsak yapalım. 


İkinci etapta aynı şekilde devam ediyor. O da bittikten sonra 3. Etabı var. Limana balkon gibi bakılacak 3. Etabı


" KİMSE 5 MİSLİNİ İSTEMESİN 


Kentsel dönüşümlerde istimlaklarda bazı kişilerin hak edişlerinden 5 misli fazlası aldığını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Bütün istimlaklarda vatandaşımız hak ettiğinin az fazlasını da alsın, ama hizmetlerin devam etmesi için hak ettiğinin 5 mislini istemesin. Yazıktır günahtır. Bu konuda bunun karar verenlerin hepsinin hassasiyete davet ediyorum. Sizden toplanan vergiler ödeniyor oraya" diye konuştu. 


ORTAHİSAR 5/10 YIL DEVAM EDECEK 


Ortahisar Bölgesinde yapılan dönüşümle ilgili olarak da konuşan Gümrükçüoğlu, "Ortahisar Bölgesi, bu şehir tarihi bir şehir. Burası şehrin tarihi merkezi. Bin taşa ihale ettik, 2 milyon harcadık. Koruma amaçlı planının gerçekleştirdik. TOKİ gibi değil, istimlak edip yerine yeni kentler değil de olan haliyle birlikte koruma amaçlı imar planına uygun oraları yaşarken değiştirme tarzında bir uygulamadır. Bu belki 5/10 yıl devam edecek. Ama bunun sonunda fonksiyonu belirlenen binalarla tekrar gün yüzüne çıkarıldığında dünyanın en iddialı projesidir. O devam edecek. Narlıbahçe ölçümleri devam ediyor. Uygulamayı geliştirmeyi devam edeceğiz. 


HERKES HER ZAMAN HESABINI VERECEK 


Reşadiye Kavşağı. Burası için dal çık yöntemini araştırdık. Ama olmadı. 

Kimisi ucuzunu yapmıyor da pahalısın yapıyor dediler. Böyle bir şey olur mu? 


Türkiye hukuk ülkesi. Herkes her zaman hesabını verecek. Herkes mühendis kesildi. Bu işin mühendisi olan Karayolları yapamayız dedi. Kamunun malı olan yerler için de kimse benimdir diye iddiasında bulunmasın. Kanun hakkında hiç adamımız olmaz neyse o uygulanır" dedi. 


ASPESLİ BORULAR KANSER YAPIYOR MU? 


Su hattıyla ilgili aspesli borular kanser oluyoruz diye feryat ediyorlar. Ben tıp doktoruyum. Aspesli su borunun içinden geçerken kansere yol açmaz. Aspes solunduğunda akciğer kanseri yapar uzun yıllar sonra. Sunun borusu parçalanacak tozları havaya çıkacak bende soluyacağım. Aspesli boru kanser yapmaz. 

Solumakla olur başka olmaz. Değişmeyelim mi değişelim. Zaten o projemiz devam ediyor. 

Turizm birinci önceliğimiz ya.. 

Kurslar açıyor kimse gelmiyor. Ya öğrensenize. 

Yazın bir sürü turist geliyor. 

Rehberlik derneğine yazdırayım. Enerji gayret olacak. Yoksa asgari ücretle şurdan para alayım hadisesi olmaz. 


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön