Suat Hacısalihoğlu: Sanayi ve inşaat sektöründe büyük açık var!
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım beraberindekiler Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na bir ziyarette bulundu. Hacısalihoğlu, "Bugün iki önemli sektör olan sanayi ve inşaat sektörlerinde büyük bir açık verilmiş durumda" dedi.
Daire Başkanı Abdullah Gökçeli, İl Müdürü Mustafa Sezgin, Şube Müdürü Servet Kaba ile birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu makamında ziyaret eden Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım, Trabzon'da belirlenecek öncelikli istihdam konularında görüşmede bulundu.
Görüşmede konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkam M.Suat Hacısalihoğlu ülkenin geleceğine katkı vermek için istihdam alanında eğitime ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Geçici istihdamın çözüm getirmediğini savunan Hacısalihoğlu," 6 aylık veya 9 aylık işler sürdürülebilirlik sağladığına ben katılmıyorum. Rakamlara istihdam sağlanmış olarak yansıyor ama gerçek bir çözüm getirmiyor" dedi.
Hacısalihoğlu Trabzon'da işsizliğin 6.2 değerinden 6.9 bandına yükseldiğini anımsatarak bununda doğruluğunun tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi. Hacısalihoğlu "Bizim yakından takip ettiğimiz aktif işgücüdür. Şu anda 110 bin civarında SSK'lı aktif iş gücü var.
BAĞKUR ve diğerleri eklenince 175 -180 bin civarını yaklaşıyor. 760 bine yaklaşan nüfusumuz var. Bu nüfusun da aşağı yukarı 110 bini emekli maaş alıyor. Tabloya baktığımızda 180 bin kişi çalışıyor. 110 bin kişi maaş alıyor. Aıtı 740 bin kişi sosyal güvenlik haklarından yararlanıyor. Böyle bir sistemin yürümesi kolay değil. Çok zor. Bu tabloda işgücünün uzun vadede sistemin içine çekilerek devletin bu yükü azaltılması gerekmektedir" diye konuştu.
İŞKUR' un eğitimi ön plana çıkartmak suretiyle sağlam adımları atması gerektiğine işaret eden Hacısalihoğlu 6 ve 9 aylık kısa dönemli çalışma yerine uzun dönemli çalışmaları sağlayacak yapılanmaya geçilmesinin önemine vurgu yaptı. Hacısalihoğlu, İŞKUR'a kayıt yaptıran insanların tümünün ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerektiğini, ardından iş yerleştirilmelerinin sağlanmasının daha doğru olduğunu ifade etti.
KALICI İSTİHDAM ÖNEMLİ
Amacın kalıcı istihdam sağlamak olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu şöyle konuştu: "Bugün iki önemli sektör olan sanayi ve inşaat sektörlerinde büyük bir açık verilmiş durumdadır. Bu açığı doldurmamız gerekiyor.
İşin bürokrasi tarafı var. Bizim uygulamada eksikliklerimiz var. Ama tümünü bir araya getirerek sonuç odaklı çalışmamız gerekiyor.
Trabzon için konuşuyorum, yılda bin kişi sürdürülebilir bir iş olanağına kavuşturulduğunda bu büyük bir başarıdır. Bu bin kişinin istihdamı yanı sıra yarattığı katma değere bakmak lazım. Hizmet sektörü ne kadar katma değer yaratıyor. Sanayide ve inşaat sektöründe ne kadar katma değer yaratılıyor gibi ölçümler yapılmalıdır." Kamuya sağlanan istihdam desteğinin özel sektöre de sağlanmasını isteyen Hacısalihoğlu "Kamuya sağlanan istihdam desteği özel sektöre sağlandığı takdirde, yani 9 ay devlet desteğinde çalıştırdığı ve yetiştirdiği bir elemanını bir daha bırakmaz. Çünkü ihtiyacı var neden bıraksın ki? Bunun içinde yüzde 5 civarında bir suiistimal elbette olabilir. Mühim olan kalıcı istihdamdır. Kamüdaki geçici istihdam oluyor, özel sektör bu imkan tanınmalıdır" ifadelerini kullandı.
TRABZON ZİYARETLERİNİN AMACI
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yıldırım ise Trabzon ziyaretinin bir amacının da bölgede hangi alanda eleman ihtiyacı olduğunu ve özellikle hangi meslek dallarında eksiklikler bulunduğunu öğrenmek ve bunların analizini yapmak olduğunu söyledi. Bu ihtiyacı ortaya koymak için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ettiklerini kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım, "İl müdürlüğümüz ile birlikte Trabzon için hangi alanlarda ve mesleklerde ihtiyaç olduğu belirlenecektir. Bugün sizinle beraberiz.
Yarın il müdürümüz başkanlığında arkadaşlarımız sizinle tekrar görüşmede bulunacaklar. Hangi alanlarda kurslar açılması gerektiğini mutlak suretle tespit yapıp ona göre de istihdama yetiştirilmeleri gerekiyor. Artık 'ben ne olsa yaparım' iş yapmıyor. Eline altın bilezik katmak istiyoruz, katma değer yaratabilmeliyiz. İş verenin işine gelen üretim yapabilecek şekilde işsizlerimizi yetiştirmeliyiz" şeklinde konuştu.
Taka