18 / 07 / 2024

Dar mükellefiyette örtülü sermaye uygulaması

Dar mükellefiyette örtülü sermaye uygulaması

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanıyor. Peki safi kurum kazancı nedir? Kurum kazancının tespiti nasıl yapılır? İşte yanıtı...

Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?

Kat mülkiyeti nedir sorusu, gayrimenkul alanında önem kazanan bir terimdir. Kat irtifakı olarak da kullanılan bu kavram bazı ayırt edici noktalarla ayrılmaktadır. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir ve kat mülkiyeti nasıl alınır? İşte kat mülkiyeti ile ilgili önemli bilgiler…

Serpo Modern İnşaat Sağlık Hizmetleri Tarım Ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Serpo Modern İnşaat Sağlık Hizmetleri Tarım Ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Üsküdar'da 100 bin TL sermaye bedeli ile Mücahit Kuru tarafından kuruldu.

Dar mükelleflerin kira gelir vergisi 2017!

Türkiye’de yerleşmiş olmayan vergi mükellefleri dar mükellef oluyor. Peki, dar mükelleflerin kira gelir vergisi 2017 ne kadar? Vergi nasıl ödenir?

Merkez Bankası'ndan örtülü faiz artırımı!

Politika faizini artırmayan Merkez Bankası, likiditeyi kısarak, dövize yönelmeyi azaltmak istiyor. Merkez, geç likidite borç verme faizini yüzde 11’e yükselterek örtülü faiz artırımı gerçekleştirdi

Üsküdar Bağlarbaşı Spor Kompleksi Kasım'da açılıyor!

Üsküdar Belediyesi 2017 yılı bütçesi, belediye meclisinde görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi. İlçede planlanan yatırım ve projeler ile müdürlük harcama kalemlerini içeren bütçe 410 Milyon TL olarak meclisten geçti. Mecliste Üsküdar yatırımları da ele alındı...

Dar mükelleflerin kira gelir vergisi ödemeleri 2016!

Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler elde ettikleri kira geliri için dar mükellef olarak vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, dar mükellefler nasıl vergi öder? İşte dar mükelleflerin kira gelir vergisi ödemeleri 2016..

Dar mükellefler için kira geliri rehberi 2016!

Dar mükelleflerin Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi oluyor. Peki, 2015 yılında kira geliri elde eden dar mükellefler nasıl vergi ödeyecek? İşte dar mükellefler için kira geliri rehberi 2016..

Ünmar İnşaat Taahhüt Tarım Taşımacılık Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

Ünmar İnşaat Taahhüt Tarım Taşımacılık Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Seyfettin Ünal Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda 1 milyon TL sermaye ile 11 Şubat'ta Üsküdar, Küçük Çamlıca Mahallesi'nde kuruldu.

Devlet yüzde 15 konut yardımını nasıl verecek?

Konut alımlarında peşinat yükünü hafifletmek suretiyle dar gelirlileri desteklemek amacıyla konut kredilerinde devlet desteği uygulanacak. Peki, Devlet yüzde 15 konut yardımını nasıl verecek?

Dar mükellef kira geliri beyanı 2015!

Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak tanımlanıyor. Peki, dar mükelleflerin elde ettiği kira geliri nasıl vergilendirilir? Dar mükellef kira geliri beyanı 2015 nasıl verilir?

Dar mükellef kimdir?

Kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye ’de bulunmayanlar, sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendiriliyor. Peki, dar mükellef kimdir? Dar mükellef nasıl vergilendirilir?

Müteahhit nasıl şikayet edilir?

Müteahhit, bir mimar tarafından tasarlanan yapıyı gerçekleştirebilmek için işçi ve malzeme temin etmeyi, inşaat çalışmalarının tümünü veya bir kısmını yönetmeyi üzerine alan kişiye deniyor. Peki, müteahhit nasıl şikayet edilir?

Kat mülkiyeti nasıl kurulur?

Bir binada yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "kat mülkiyeti hakkı" deniyor. Peki kat mülkiyeti nasıl kurulur? Kat mülkiyeti için gerekli belgeler nelerdir?

Dar mükellefiyette örtülü sermaye uygulaması Haberi

Dar mükellefiyette örtülü sermaye uygulaması

Safi kurum kazancı nedir?

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanır.


Safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır. Ziraî faaliyetle uğraşan kurumların bu faaliyetinden doğan kazançlarının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun 59 uncu maddesinin son fıkra hükmü de dikkate alınır.


Kurumlar Vergisi Kanununun 22 nci maddesinde dar mükellef kurumların vergilendirilmesiyle ilgili olarak aşağıdaki düzenlemelere yer verilmiştir.


22.1. Kurum kazancının tespiti

Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayanların, sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği belirtilmiştir. Buna göre, Kanunun 2 nci maddesinde sayılan kurumlar, kanuni ve iş merkezlerinin Türkiye’de bulunup bulunmadığı hususuna göre tam mükellefiyet veya dar mükellefiyet...