21 / 05 / 2024

değer artiş kazançlarinda istisna

değer artiş kazançlarinda istisna

Gerçek kişilerin devamlılık arz etmemek koşuluyla yaptıkları gayrimenkul satışından elde ettikleri kazançların “değer artış kazancı” kabul ediliyor. İşte elde edilen değer artış kazancının vergisinin nasıl hesaplanacağının cevabı..

Altın ve dolar değer kaybı yaşıyor ama oraya yatırım yapan kazanıyor!

Son dönemde altın ve dolar piyasalarında değer kaybı yaşanırken, araç fiyatlarının yükselmesi yatırımcılar için umut verici bir potansiyel sunuyor.

Dolar/TL değer kazandı! Dolar neden yükseliyor? 20 Nisan son dakika dolar kuru...

20 Nisan Çarşamba günü vatandaşlar piyasalarda döviz kurlarını takip etmeye devam ediyor. Dolar kuru her geçen gün değer kazanırken, milyonlarca kişi ''Dolar neden yükseliyor'' sorusunun cevabını merak ediyor. İşte doları yükselten nedenler ve bugünkü dolar kuru...

Euro/TL değer kaybetti! Son dakika euro kuru 31 Mart 2022

Bir haftadır yatay seviyelerde işlem gören Euro/TL, Rusya devlet lideri Putin'in açıklamalarından sonra düşüşe geçti. Altın ve dolar fiyatları değer kazanırken euro son dakika gelişmelerin etkisi ile değer kaybetti. Peki euro şu anda kaç lira? İşte son dakika euro kuru...

Değer artış kazancı vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Peki, değer artış kazancı vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Değer artış payı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkullerin değer artışı, normalde satıştan sonra vergilendiriliyor ve alış ile satış değeri arasındaki kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor. Peki arsalar için değer artışı vergisi nasıl hesaplanır?

Değer artış kazancı vergisi beyannamesi için son gün!

193 Sayılı GVK’da yer alan mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak belirtiliyor. Değer artış kazancı elde edenlerin vergi ödemeleri gerekiyor. Değer artış kazancı vergisi beyannamesi için son gün..

Sakarya dönüşümle değer kazanıyor!

Sakarya Sapanca'daki Kentsel Dönüşüm Konutları nitelikli çevre düzenlemesiyle şehre değer katarken, yatay mimarisi ve mahalle eksenli düzenlemesiyle dikkat çekiyor.

Kuzey Marmara Otoyolu 61 bölgeye değer kattı!

Türkiye'de ve dünyada ulaşım projelerinin gittiği her yer değer kazanıyor. İstanbul Boğaz'nın iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarını kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu da daha tamamlanmadan çevresindeki 61 bölgeye değer katmış durumda.

Portekiz’de gayrimenkul yatırımı yılda yüzde 11,6 değer kazanıyor!

Global yatırımcının gözdesi olan Portekiz'de yapılan gayrimenkul yatırımı yılda yüzde 11,6 değer kazandırıyor. Proje tipine göre 18 ya da 24 ay süren inşaat süresinde yatırım Euro üzerinden ciddi bir değer artışı sunuyor... 

Antalya mega projelerle değer kazanıyor!

Antalya, nüfus büyümesine paralel olarak kentsel gelişme sürecini de son yıllarda hızlandırdı. Antalya mega projelerle değer kazanıyor..

Değer artış kazancı vergisi 2018!

Geçtiğimiz sene ev veya işyerini satarak kazanç elde eden kimseler, bu sene değer artış kazancı vergisi ödeyecek. Peki, Değer artış kazancı vergisi 2018 ne kadar?

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti nereye ödenir?

Geçtiğimiz sene en fazla 5 senelik gayrimenkulünü satarak en az 11 bin TL kazanç elde eden kimseler vergi borcunun ilk taksitini Mart'ta ödedi. Peki, Temmuz'da 2. taksiti ödenecek değer artış kazancı vergisi ödemeleri nerede yapılır?

Lensistanbul projesi metro ile değer kazanıyor!

Kurtköy'de inşa edilen Lensistanbul, kapısına gelecek metro durağı ile büyük değer kazanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın karşında, Teknopark’ın bitişiğinde yer alan proje, Sabiha Gökçen – Kurtköy Metro hattının hemen önünden geçecek olmasıyla da yüksek yatırım potansiyeline ulaşıyor.

değer artiş kazançlarinda istisna Haberi

değer artiş kazançlarinda istisna

DÜNKÜ bölümde, gerçek kişilerin devamlılık arz etmemek koşuluyla yaptıkları gayrimenkul (ev, işyeri, arsa, arazi) satışından elde ettikleri kazançların “değer artış kazancı” kabul edildiğini, gayrimenkulün edinme şekli, elde bulundurma süresi ve elde edilen kazanç tutarına göre de ortaya çıkan kazancın beyan edilip, vergi ödenmesi gerekebileceğini açıklamıştık.


Bugün, elde edilen değer artış kazancının vergisinin nasıl hesaplanacağını açıklayacağız.


2014 yılında satılan gayrimenkulün değer artış kazancı hesaplanırken:

Önce iktisap (edinme) bedeli, satışın yapıldığı ay hariç olmak üzere Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılacak. Ancak endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekiyor. Endekslenmiş edinme bedeli ile satış dolayısıyla yapılan masraflar, satış bedelinden çıkarılacak.


Ortaya çıkan kazançtan 2014 yılı için belirlenen 9 bin 700 TL istisna düşülecek. Kalan kısım değer artış kazancı olarak...