29 / 04 / 2024

depozitonun hukuki niteliği

depozitonun hukuki niteliği

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yaşanabilecek olası maddi zararlara karşın mal sahibinin hakkının korunması açısından kiracıdan depozito isteniyor. Peki, depozitonun hukuki niteliği nedir?

Kira depozito miktarı!

Kiracının, ev sahibine güvence vermesi için "depozito bedeli"nin ödenmesi gerekiyor. Banka hesabına yatırılan kira depozito miktarı ne kadar olmalı? İşte kanunda yer alan depozitonun hukuki niteliği...

Colendi’den ABD’nin önde gelen bankalarına ‘dijital dolar’ desteği!

Fintek hizmetleri platformu Colendi'nin bağlı kuruluşu SETL, ABD'nin önde gelen bankalarına teknoloji desteği sağladı. Proje, dijital dolara giden yolda önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor.

22 kuruş yüzünden kiracıyı tahliye ettiler! Şok mahkeme kararıyla 1 milyonluk maliyet ortaya çıktı! Kiracılar için uyarı

Sadece 22 kuruş eksik ödeme yüzünden tahliye edildi! Kiracıya şaşırtan mahkeme kararıyla 1 milyonluk maliyet ortaya çıktı. Kiracıları tedirgin eden bu olay, kiracı haklarına dair önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Detaylar haberimizde!..

Arsa niteliği ne demek? Niteliği arsa olan ev alınır mı?

Arsa tapusu olan vatandaşlar, birtakım sorulara yanıt aramaktadır. İşte arsa tapusuna dair merak edilenler!

Yargıtay'dan milyonlarca kiracıyı ilgilendiren müjde gibi karar!

Kira artışlarına geçtiğimiz Temmuz ayında getirilen yüzde 25 zam sınırı kiracı ev sahibi davalarını patlattı. Yargıtay'dan gelen karar ise kiracılara müjde niteliği taşıyor.

Seri sonu ürünlerde yüzde 60’a varan indirimler decathlon.com.tr’de. İşte 21 Eylül 2022 Decathlon fiyat listesi

Spor giyim ve spor malzemeleri markası Decathlon seri sonu ürünlerde yüzde 60’ı bulan indirimler uyguluyor.  Her türlü spor dalına yönelik A’dan Z’ye tüm malzeme, giyim ve aksesuar ürünlerini tüketiciyle buluşturan Decathlon, spor severlerin ilk adresi olma niteliği taşıyor.

Ekonomide yeni yol haritası açıklandı… Türkiye’yi neler bekliyor? Tek haneli enflasyon hedefi ve daha fazlası…

Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemine adına yeni yol haritası niteliği taşıyan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Dolar 20 lira! Tarihler verildi! Dünya devi duyurdu herkes hazır olsun

Japon MUFG Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz niteliği taşıyan faiz indirimi sonrasında yaptığı değerlendirmede dolar – Türk Lirası kurunun gelecek yılın ilk çeyreğinde 20 seviyesini göreceğini açıkladı. İşte detaylar…

Kiracılara müjdeli haber! O parayı artık ev sahipleri ödeyecek

Yargıtay, üst kattan su sızması gerekçesiyle oluşacak maddi zararın, daire sahibi tarafından yaptırılması gerektiğine hükmederek emsal niteliği taşıyan bir karara imza attı.

Danıştay'dan milyonları ilgilendiren maaş kararı: Borcu olanlara önemli uyarı

Danıştay, devlete olan vergi borcunu ödeyemeyen bir vatandaşın yetim maaşına haciz konulamayacağına dair karar aldı. Emsal niteliği taşıyan kararda maaşa uygulanan haciz işlemi iptal edilerek yürütmenin durdurulmasına hükmedildi. İşte detaylar..

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerli? Satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı süresi nedir?

Gayrimenkullerin satışına yönelik işlemlerde resmi bir belge niteliği taşıyan satış vaadi sözleşmesi, ileri tarihli bir satış kontratının teminatını oluşturan bir ön sözleşme olarak ifade ediliyor. Peki, Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerlidir? İşte tüm detaylar...

2B arazi satış başvurusu nasıl yapılır? İşte gerekli belgeler!

Orman niteliği olmayan alanlara 2B arazi deniyor. Arsanın ve bölgenin kişiye ait olup orman dışında bulunan yer olarak ifade ediliyor. Peki, 2B arazi satış başvurusu nasıl yapılır? Gerekli belgeler nedir? İşte tüm detaylar...

Çorlu Belediyesi’nden halka usulsüz arsa satışı uyarısı!

Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, halkı usulsüz arsa satışı konusunda uyardı. Önerler, Şahpaz ve Maksutlu Mahallelerinde ortaya çıkan tacirlerin arsa niteliği taşımayan vasıfsız araziler üzerinde geçersiz çizimler yaptığı ortaya çıktı. 

Muammer Aksoy'un evi için yapılan tescil başvurusuna red!

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucularından olan Prof. Dr. Muammer Aksoy'un Ankara Çankaya'da konumlanan konutu için yapılan tescil başvurusu Kurul tarafından onaylanmadı. Gerekçe olarak ise "Kültür varlığı niteliği taşmıyor" denildi.

depozitonun hukuki niteliği Haberi

depozitonun hukuki niteliği

Depozitonun hukuki niteliği!

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yaşanabilecek olası maddi zararlara karşın mal sahibinin hakkının korunması açısından kiracıdan depozito isteniyor.


Depozitonun hukuku boyutu, Türk Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunda yer alan esaslara göre, bu depozito bedelinin vadeli hesaba yatırılması gerekiyor.


En fazla 3 kira parası kadar alınabilinen depozito, sözleşmenin bitmesi halinde ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması halinde kiracıya geri ödeniyor.


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle...