30 / 04 / 2024

Colendi’den ABD’nin önde gelen bankalarına ‘dijital dolar’ desteği!

Colendi’den ABD’nin önde gelen bankalarına ‘dijital dolar’ desteği!

Fintek hizmetleri platformu Colendi'nin bağlı kuruluşu SETL, ABD'nin önde gelen bankalarına teknoloji desteği sağladı. Proje, dijital dolara giden yolda önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor.



Türkiye’nin hızlı şekilde büyüyen fintek hizmetleri platformu Colendi’nin bağlı kuruluşu, Londra merkezli blok zinciri mutabakatları ve ödeme sağlayıcısı SETL, bankalar ve diğer finansal kurumlar arasındaki finansal mutabakatların hızlı gerçekleştirilebilmesi için önemli bir çalışmaya imza attı. Çalışma, ‘dijital dolar’ın gerekli altyapısının oluşturulması bakımından büyük önem taşıyor. 

New York Merkez Bankası’na bağlı New York İnovasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Bank of America, US Bank, Citi, HSBC, Wells Fargo Bank, Bank of New York, TD Bank, Mastercard ve SWIFT dahil olmak üzere ABD'nin en büyük finans kurumları yer aldı.

YURT İÇİ BANKALAR ARASINDA TEST EDİLDİ

RLN teknolojisinin temel alındığı çalışmada hem yurt içi bankalar arası ödemeler hem de ABD doları cinsinden sınır ötesi ödemeler konulu senaryolar gerçekleştirildi. Yurt içinde yapılan çalışmada, ticari bankalar arasında ABD doları cinsinden yapılan toptan ödemeler simüle edildi ve önerilen ödeme sisteminin temel işlevselliğinin kanıtlanması planlandı. İşlemler ticari banka mevduat tokenları ile yapıldı ve merkez bankası mevduat yükümlülüğünün tokenlaştırılmış halinden oluşan teorik bir toptan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullanıldı.

Sınır ötesi ödemeler senaryosunda ise, ABD dışındaki dolar cinsi toptan ödemelere odaklanıldı ve uluslararası ticaret ve mutabakat para birimi olarak ABD dolarının küresel kullanıcılarının deneyimini geliştirme potansiyeli araştırıldı. Her iki senaryoyu da başarılı bir şekilde simüle ederek, paylaşılan defter teknolojisi, ödeme inovasyonunu desteklemek için potansiyel bir çözüm olarak tanımlandı.

 


Geri Dön