05 / 05 / 2024

ABD'li banka açıkladı: Dolar 30 TL’nin altına inecek! İşte o tarih

ABD'li banka açıkladı: Dolar 30 TL’nin altına inecek! İşte o tarih

ABD'nin önde gelen bankalarından Well Fargo, dolar/TL kuruyla ilgili seçimlerin ardından sürpriz bir rakam açıkladı. Dev Banka doların en üst seviyede olduğunu söyleyerek 30 TL’nin altına ineceği tarihi verdi.



ABD'li dev banka Wells Fargo, paylaştığı son raporda yerel seçimlerden sonra da Türk lirasının güçleneceğini olan inancını koruduğunu vurguladı.

Doların  Türk lirası karşısında 2024 yılı için tepe noktasını gördüğünü belirten Wells Fargo, kurun 2025 yılında 30 TL'nin altına ineceği ön görüsünü tekrarladı. Dev Banka, tarafından hazırlanan raporda şu görüşlere yer verildi.  

"2024 yılının başında, Türk Lirası ile ilgili uzun vadeli ihtiyatlı iyimser bir bakış açısını resmi olarak belirttik. Bu, yıllarca devam eden kötümserliğin ardından kayda değer bir görüş değişikliği oldu. Yerel seçimlerin ardından politika ve ekonomik ortodoksiye olan bağlılığın sürmesi, TL’ye ilişkin uzun vadeli yapıcı görüşümüzü, artan bir inançla tekrarlıyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sıkılaştırma politikasının başlamasından bu yana, piyasa katılımcıları Türk varlıklarına olumlu tepki göstermiştir. Türk devlet borçları üzerindeki kredi temerrüt takası spreadleri önemli ölçüde azalmış ve gelişmekte olan piyasalar egemen dolar-borç CDS spread endeksine yakınlaşmıştır. Aslında, TCMB sıkılaştırma döngüsünün başlamasından bu yana, Türkiye'nin spreadleri 205 baz puanın üzerinde daralırken, EMBI endeksi sadece 91 baz puan daralmıştır.

Ayrıca, yerel seçimler öncesinde siyasi belirsizlik mevcuttu ve bu belirsizlik, TL'yi ABD para birimine çevirirken resmi Dolar/TL kuruna kıyasla Amerikan doları için bir prime neden oldu. Ancak, geçmişte yerel seçimlerle ilgili belirsizlikle birlikte bu dolar primi azalmış ve resmi ve gayri resmi döviz kurları birbirine yaklaşarak dolar için sadece küçük ama normal bir prim kalmıştır.

DOLAR 30 TL’NİN ALTINA NE ZAMAN İNECEK! İŞTE O TARİH

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, Türk lirası için yapıcı görüşümüzü bu kez daha yüksek bir inançla tekrarlıyor ve Türkiye'nin para birimi sorunlarının en kötüsünün muhtemelen geçmişte kaldığına inanıyoruz. 

Bununla birlikte, lirada ara sıra volatilite nöbetleri yaşanabileceği görüşündeyiz. Türk Lirasındaki oynaklığın -büyük bir siyasi aksaklık veya son politika uygulamalarından geri adım atılmadığı varsayımıyla- geçici olacağına ve para biriminin yıl sonuna kadar güçlenme eğiliminde olacağına güveniyoruz.

Tahmin ufku, şimdilik 2025'in 3. çeyreğinin sonuna kadardır. Bu anlamda, Dolar/TL kurunun bu yıl zirve yaptığına ve 2025'in ortalarında 30,00 TL'nin altına ineceğine inanıyoruz.

Mart 2024 enflasyon rakamları az önce açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!

Borsa yatırımcılarına yarın ve cuma için uyarı geldi! İşte dikkat etmeniz gerekenler...

Borsa İstanbul’da son 10 yılda Nisan ayında neler oldu? Nisan'da en çok kazandıran hisseler

Temettü emeklisi olmak isteyenler kaç liralık yatırım yapmalı? Temettü hesaplama nasıl yapılır?

Borsada bu hafta temettü vermesi kesinleşen şirketler?  1-5 Nisan 2024 temettü takvimi…


Geri Dön