15 / 05 / 2024

dicle nehri imar alanı

dicle nehri imar alanı

Daha önce yapı rezerv alanı ilan edilen ve tarım arazisi statüsünden çıkarılan Dicle Vadisi’nde, Dicle Nehri üzerindeki HES ve baraj projelerinden dolayı debisi düştüğü için dere statüsüne alındı.

Çetin Barajı Avrupa’nın en büyüğü olacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dicle Nehri üzerinde inşaatına devam edilen Çetin Barajı’nın tamamlandığında Avrupa’nın en büyük barajı olacağını açıkladı.

Ilısu Barajı'nın yüzde 90'ı, Silvan Barajı'nın yüzde 50'si tamamlandı!

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Dicle Nehri üzerine inşa edilen Ilısu Barajı'nın yüzde 90'sı Silvan Barajı'nın ise yüzde 50'si tamamlandı.

Batman Hasankeyf'te 710 yeni konut inşa ediliyor!

Batman’ın Hasankeyf ilçesini Dicle Nehri kıyısında yeni yerleşim biriminde 710 yeni konut inşa ediliyor. Geçen yıl inşaatına başlanılan projenin Eylül ayının sonunda bitmesi planlanıyor.

Dicle'nin iki yakası 327 metrelik köprüyle bağlanacak!

Şırnak'ın Cizle İlçesi'nden geçen Dicle Nehri'nin iki yakası 327 metre uzunluğundaki  taş yaya köprüsü ile bağlanacak. 11 gözlü taş köprü, 25 milyon liraya mal olacak.

Dicle Nehri etrafındaki çalışmalar sona erdi!

Dicle Nehri'nin ıslah edilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplu makineli çalışmaların tamamlanmasıyla ilçe olası taşkınlara karşı korumaya alınmış oldu. 

Tunceli'ne çağdaş imar planı!

Tunceli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü heyetiyle bir araya gelerek, ‘Munzur Nehri Park ve Yeşil Alan’ proje tanım toplantısı gerçekleştirdi. Kentin gelecek 40 yılını belirleyecek çağdaş, kriterlere dikkat eden bir imar planı kazandırmayı hedefledikleri belirtildi.

Diyarbakır Kırklar Dağı Konutları'nda fon aktarımı iddianamesi!

Diyarbakır'ın, Dicle Nehri kıyısındaki Kırklar Dağı Yaşam Konutları'nın inşaatında terör örgütüne fon aktarıldığı iddiasıyla aralarında eski Sur Belediye Başkanı Demirbaş'ın da bulunduğu 11'i tutuklu 32 sanık hakkında dava açıldı.

Musul Barajı çökme tehlikesi yaşıyor!

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, çökme riskine karşı barajdaki suyun tahliye edilmesi ve Dicle Nehri yatağı çevresinde yaşayan 1,5 milyon insanın tehlikeden korunması çağrısında bulunuldu.

Adana Seyhan'daki 5 bin dönümlük parkın imar riski!

Adana’da fuzuli caddesi ile Seyhan nehri arasındaki 5 bin dönümlük alanda yapılan Adana’nın en büyük parkının işgal ve imar uygulamaları riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Sivas Kızılırmak Projesi'nde imar süreci sonuçlandı!

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ın Sivas’tan geçen bölümü proje kapsamında, ırmağın her iki yakasına sosyal, sportif ve kültürel alanlar oluşturulması planlanıyor. Projenin imar süreci sonuçlandı.

Dicle'de 3 HES projesi iptal oldu!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, Diyarbakır’da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nca da (EPDK) onaylanan 3 HES projesi, projeyi yapacak firmaların vazgeçmesi nedeniyle iptal edildi.

Dicle Vadisi imara mı açılacak?

Daha önce yapı rezerv alanı ilan edilen ve tarım arazisi statüsünden çıkarılan Dicle Vadisi’nde, Dicle Nehri üzerindeki HES ve baraj projelerinden dolayı debisi düştüğü için dere statüsüne alındı.

Dicle Vadisi’ndeki 3 HES projesi iptal edildi!

Diyarbakır’da Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan ve daha önce olan 3 hidroelektrik santral (HES) projesinden birinin Eylül 2014’te iptal edilmesinin ardından geriye kalan 2 HES projesi içinde iptal kararı alındı.

dicle nehri imar alanı Haberi

dicle nehri imar alanı

Dicle Nehri üzerindeki HES ve baraj projelerinden dolayı debisi düştüğü için dere statüsüne alındı. Vadi artık daha rahat imara açılacak. Son değişiklik ile nehrin kıyı kenar çizgisine 50 metre mesafeye kadar yapı inşa edilebilecek. Vadi daha önce yapı rezerv alanı ilan edilmiş ve ardından tarım arazisi statüsünden çıkarılmıştı.


Dicle Vadisi’nden geçen Dicle Nehri’nin çıkış noktasından Bismil ilçe sınırlarına kadar olan kısmı, “nehir” statüsünden “dere” statüsüne alındı. Nedeni ise, nehrin çıkış noktasına kurulu bulunan Kralkızı ve Dicle hidroelektrik barajlarının nehrin debisini düşürmesi. Diyarbakır kent merkezinden geçen bölümünü de kapsayan yaklaşık 60 kilometrelik kısım, bu sebepten dolayı artık dere oldu. 


Yapılaşmaya açıldı


DİHA’nın haberine gçre, bu statü değişikliği de Dicle’nin şehir içinde kalan bölgesi olan Dicle Vadisi’nin “kıyı hakkı”ndan mahrum bırakılmasına yol açıyor. Yani nehrin...