Musul Barajı çökme tehlikesi yaşıyor!
Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, çökme riskine karşı barajdaki suyun tahliye edilmesi ve Dicle Nehri yatağı çevresinde yaşayan 1,5 milyon insanın tehlikeden korunması çağrısında bulunuldu.
Yüz binlerce Iraklı'nın hayatının kurtarılması için en önemli işin barajdaki suyun boşaltılması olduğu vurgulanan açıklamada, "Eğer barajda çatlak meydana gelirse ve güvenli bölgelere nakledilmezlerse, Dicle Nehri boyunca yaşayan 500 bin ile 1,47 milyon insanın hayatının kurtarılması mümkün olmaz" ifadesine yer verildi.
Irak hükümeti, dün Musul Barajı'nın çökme tehlikesine karşı Musul ve Salahaddin kenti sakinlerine daha yüksek bölgelere taşınmaları için uyarıda bulunmuştu.
Başbakanlık Ofisinden yayımlanan açıklamada, "Musul halkının muhtemel su taşkınına karşı Dicle Nehri'nin en az 6 kilometre uzağına, Tikrit (Salahaddin kent merkezi) halkının da nehrin en az 5 kilometre uzağına taşınmasını öneriyoruz" denilmişti.
AA
Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
ABD'nln Bağdat Büyükelçiliği, çökme tehlikesi nedeniyle Musul Barajı'ndaki suyun boşaltılması uyarısında bulundu. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, çökme riskine karşı barajdaki suyun tahliye edilmesi ve Dicle Nehri yatağı çevresinde yaşayan 1.5 milyon insanın tehlikeden korunması çağrısında bulunuldu. ABD'nln güvenlik mesajında baraj yakınlarındaki Musul kentinin birkaç saat içinde 21 metre derinliğinde bir su tabakasının altında kalabileceği uyarısı yapıldı. 24 ile 72 saat içinde İse suların Dicle kıyısındaki Tikrit, Samarra ve Bağdat'ı basabileceği belirtildi. Irak'ın en büyük barajı olan Musul Barajı 5 yıl süren İnşaattan sora 1986'da hizmete girmişti. Yüksekliği 113 metre, uzunluğu ise 3.4 kilometre olan barajın kurulu kapasitesi bin 52 megavat. Baraj, 7 Ağustos 2014'te IŞİD'in eline geçti. ABD desteğindeki Irak ve Peşmerge güçleri barajı 19 Ağustos'ta geri aldı.
Hürriyet