02 / 05 / 2024

edinilmiş mallar kanunu tam metni

edinilmiş mallar kanunu tam metni

Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerlerine deniyor. Edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor. İşte edinilmiş mallar kanunu..

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?  

Evlilikte eşe bağışlanan mallar boşanma sırasında talep edilebilir mi?

2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, evliliklerde eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi geçerliliği de getirdi. Peki evlilikte eşe bağışlanan mallar boşanma sırasında talep edilebilir mi?

Evlenmeden öncesine ait mallar paylaşılmaz!

Evlenmeden önce edinilmiş mallar ile miras yolu ile intikal etmiş mallar üzerinde evleneceğiniz kişinin herhangi bir hakkı bulunmaz. 

Yol kamulaştırma kanunu!

İdareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları kamulaştırabiliyor. Peki, yol için kamulaştırma nasıl yapılır? İşte yol kamulaştırma kanunu..

Evliyken alınan mallar boşanınca ne olur?

Evli eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması kanunen asıl olan rejim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu rejimde evliyken alınan mallar boşanınca ne olur?

Edinilmiş mallarda ortaklık!

Eşler arasında yapılabilen mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, edinilmiş mallarda ortaklık nasıl olur? Diğer mal ortaklıkları nasıl olur?

Evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanıyor.Ancak isteyen eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı nasıl olur?

Evlilikte hangi mallar ortak?

Evlilikte yasal olarak uygulanan mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi oluyor. Bir eşin bütün malları, edinilmiş mal kabul ediliyor. Peki, diğer rejimleri kabul eden evlilikte hangi mallar ortak oluyor?

Eşler arasında mal paylaşımı kanunu!

Eşler arasında yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Evlilik birliği içinde yapılabilen mal sözleşmeleri Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte eşler arasında mal paylaşımı kanunu...

Mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır?

Eşler arasında yasal mal rejimi, edinilmiş mallar katılma rejimi oluyor. Ancak, eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır?

Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?

Boşanma sürecinde her iki taraf da edinilmiş mallarda hak sahibi olabiliyor. Peki, "Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..

Boşandıktan sonra ev satışı nasıl yapılır?

Eşler arasında uygulanan Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, boşandıktan sonra ev satışı nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Mal rejiminde eşlerin payları nasıl hesaplanır?

Yasal mal rejimi olan Edinilmiş mallara katılma rejiminde, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, bu mal rejiminde eşlerin payları nasıl hesaplanır?

edinilmiş mallar kanunu tam metni Haberi

edinilmiş mallar kanunu tam metni

Edinişmiş mallar kanunu!

Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor. Edinişmiş mallar ile ilgili yasal esaslar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince, eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebiliyor.


İKİNCİ AYIRIM

EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA

A. Mülkiyet

I. Kapsamı

MADDE 218.- Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar.


II. Edinilmiş mallar

MADDE 219.- Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.


Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,

2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,

3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle...