22 / 11 / 2024
fuzul

Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?

Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?

Boşanma sürecinde her iki taraf da edinilmiş mallarda hak sahibi olabiliyor. Peki, "Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..




Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor. edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleri oluyor.


Çalışmasının karşılığı olan edinimler; Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler; Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar; Kişisel mallarının gelirleri ile Edinilmiş malların yerine geçen değerler, edinilmiş mal olarak kabul ediliyor.


Boşanma sürecinde her iki taraf da edinilmiş mallarda hak sahibi olabiliyor. Peki, "Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Boşanmadan önce eşim malları başkasına devrederse?

Henüz boşanma davası açılmadan, malların kaçırılmasının tespiti durumunda; eşlerin tasarruf yetkisi kısıtlanabiliyor. 


Bu hususta, mahkemeye dava eşlerin tasarruf hakkının kısıtlanması için müracaat edilebiliyor.


Ancak bu şekilde bir tedbir alınmadıysa ve eş edinilmiş mallarının satışını yapmış ise, diğer eşin yine hak kaybı yaşamıyor. Bunun nedeni ise taşınır ve taşınmaz malların satılmasına rağmen, edinilmiş olan malın değerinin mevcudiyetini sürdürmesidir.


Örneğin, boşanma sürecinde olan bir eşin evin tapusunu bir başkasına devrettiğini düşünelim. Evin değeri 200 bin TL olsun. Bu durumda boşanma sırasında 200 bin TL edinilmiş değer olarak davada söz konusu olacaktır. Bu halde diğer taraf da herhangi bir hak kaybına uğramayacaktır.


Mal rejiminde eşlerin payları nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön