Boşanmadan önce mallara tedbir koyulabilir mi?
Boşanma kararı alan bir çift, yaşanabilecek mal kaçırma ihtimaline karşın mallara tedbir koydurmak isteyebiliyor. Peki, boşanmadan önce mallara tedbir koyulabilir mi? Boşanmadan önce mallara tedbir nasıl koyulur?
Boşanmadan önce mallara tedbir koyulabilir mi?
Boşanma kararı alan bir çift, yaşanabilecek mal kaçırma ihtimaline karşın mallara tedbir koydurmak isteyebiliyor. Bu hususta mahkemeye müracaat edilmesi halinde boşanma esnasında mallara tedbir konulmasına dair karar hakim tarafından alınabiliyor.
Boşanmada ortak mallar karşı taraf aracılığıyla kaçırılması veya başka şekilde zimmete geçirilmesi gibi durumların yaşanmaması adına kanunlar mallara tedbir kararı yolunu açmaktadır.
Boşanmada mallara tedbir koyma esasları, Hukuk muhakemeleri kanununda yer alan 389. Maddede açıklanıyor. Bu maddelerden birinin varlığının mümkün olması durumunda hakim boşanmada mallara tedbir kararı alınabiliyor.
Tedbir nedenleri:
-Mevcut durumda ortaya çıkabilecek farklı gelişmeler nedeniyle mal edinme hakkının önemli ölçüde zorlaşması ya da imkansız hale dönüşebileceğinden tedirgin olunması
- Gecikme nedeniyle sakıncaların meydana gelebileceği ya da gecikme sebebiyle zararların ortaya çıkması
İhtiyati tedbir talebi
İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir.
Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.
Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır.
İhtiyati tedbir kararı
Mahkeme, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdii ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir.
İhtiyati tedbir kararında;
a) İhtiyati tedbir talep edenin, varsa kanuni temsilcisi ve vekilinin ve karşı tarafın adı, soyadı ve yerleşim yeri ile talep edenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
b) Tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığı,
c) Tereddüde yer vermeyecek şekilde, neyin üzerinde ve ne tür bir tedbire karar verildiği,
ç) Talepte bulunanın, ne tutarda ve ne türde bir teminat göstereceği,
yazılır.
(3) İhtiyati tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır.
Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com