30 / 04 / 2024

Mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır?

Mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır?

Eşler arasında yasal mal rejimi, edinilmiş mallar katılma rejimi oluyor. Ancak, eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır?



Mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır?

Eşler arasında yasal mal rejimi, edinilmiş mallar katılma rejimi oluyor. Ancak, eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor.


Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir. Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar.


Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.


Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur. Peki, mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır? Evliyken mal ayrılığı sözleşmesi yapılabilir mi?


Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabiliyor. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.


Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur.


İspat, borçlardan sorumluluk ve paylı mülkün özgülenmesi konularında paylaşmalı mal ayrılığı rejimine ilişkin hükümler uygulanır.   


Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön